Dol per la mort de Tito Vilanova

  • Víctima d'un càncer als 45 anys, va lluitar contra la malaltia des del 2011

VilaWeb
VilaWeb
Redacció / ACN
26.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-entrenador del Barça, Tito Vilanova, es va morir als 45 anys després de dos anys i mig de lluita contra el càncer. Dijous a la nit fou opreat a la Clínica Quirón de Barcelona, on hi havia ingressat divendres de la setmana passada arran d’un empitjorament del càncer. L’any 2011 li havien detectat un tumor a la glàndula paròtida i el desembre del 2012, essent entrenador del Barça, va tenir una recaiguda i va marxar a Nova York per a seguir el tractament. El juliol de l’any passat va deixar definitivament el Barça per una nova recaiguda.

Aquesta és La carta amb què Tito Vilanova es va acomiadar del Barça

El Barça ha expressat en aquest comunicat el condol a la família de Vilanova, i ha anunciat que habilitarà un espai de condolences a la tribuna prinicipal del Camp Nou durant tot el cap de setmana.

Al novembre del 2011, Vilanova va ser intervingut per primer cop de la malaltia a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona. Semblava que s’havia recuperat satisfactòriament, i el juny del 2012 es va fer càrrec del primer equip en substituir al càrrec el seu amic i company Pep Guardiola, que va marxar als Estats Units per prendre’s un any sabàtic. Però al desembre d’aquell any, va haver de ser intervingut per segona vegada a l’Hospital de la Vall d’Hebron, i va abandonar la banqueta fins pràcticament a finals de temporada, essent substituït pel seu segon, Jordi Roura. El tractament mèdic el va dur diverses vegades a Nova York.

Al juliol, Tito es va tornar a fer càrrec de l’equip, però poques setmanes després es va anunciar la seva retirada definitiva, perquè el tractament que requeria l’impedia dedicar-se a entrenar plenament. El tècnic argentí Gerardo ‘Tata’ Martino el va substituir com a tècnic del primer equip del Barça.

Vilanova va donar el seu testimoni a La Marató de TV3, que el 2012 estava dedicada a la recaptació de fons per finançar projectes per la lluita contra el càncer. En l’entrevista, l’entrenador blaugrana va explicar que en el moment de rebre la notícia que patia càncer estava tranquil i amb ganes d’afrontar l’operació.

Vegeu l’entrevista feta a La Marató de TV3, en què explicava la seva experiència amb la malaltia:

La trajectòria

Francesc Vilanova i Bayó, conegut popularment amb l’apel·latiu de Tito Vilanova, va néixer el 1968 a Bellcaire d’Empordà (Baix Empordà). Del 1984 al 1990 va jugar als equips inferiors del Barça, on va conèixer Pep Guardiola. D’allà va jugar al Figueres, el Celta de Vigo, el Mallorca, la Unió Esportiva Lleida i l’Elx, abans d’acabar retirant-se a la Unió Deportiva Atlètica Gramenet.

Un cop allunyat dels terrenys de joc com a jugador professional, Vilanova es va dedicar a entrenar equips. Va començar a l’equip cadet del Barça l’any 2002 i l’any següent va fitxar pel Palafrugell després de desvincular-se de l’equip blaugrana. El 2004 va incorporar-se com a director esportiu del Figueres, on ja havia militat com a jugador professional, i un any més tard va ser nomenat secretari tècnic del Terrassa, equip on va romandre fins el 2007.

La temporada 2007-2008 va començar com a segon entrenador de Josep Guardiola al Barça B, equip amb el qual va aconseguir l’ascens a 2a divisió B. La temporada següent (2008-2009) Guardiola va passar a entrenar el primer equip del FC Barcelona, i Tito Vilanova el va acompanyar com a segon entrenador durant les quatre temporades que l’actual tècnic del Bayern de Munich va dirigir l’equip blaugrana.

Durant aquesta etapa, dues Lligues de Campions, tres Lligues espanyoles, tres Supercopes espanyoles, dues Copes del Rei, dos Mundials de Clubs i dues Supercopes d’Europa. A partir del 2012, com a primer entrenador, va aconseguir una Lliga espanyola.

Vegeu aquests dos vídeos de dos partits en què va jugar contra Guardiola, primer com a jugador i després com a entrenador:

Guardiola i Vilanova junts, en equips diferents, com a jugadors:

Vegeu l’entrevista a Guardiola i Vilanova junts, en un partit en què van jugar l’un contra l’altre com a entrenadors a la Marató de TV3 de la pobresa:

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any