El govern britànic reconeix Cornualla com a minoria nacional

  • Aquesta població celta del sud-oest de la Gran Bretanya passa a tenir el mateix reconeixement que escocesos, gal·lesos i irlandesos

VilaWeb
Redacció
24.04.2014 - 11:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern britànic ha d’anunciar avui mateix que el poble de Cornualla, al sud-oest de la Gran Bretanya, passa a ésser oficialment un membre més de les minories nacionals i lingüístiques celtes de l’estat, al costat d’escocesos, gal·lesos i irlandesos. La decisió, avança The Independent, ha estat molt ben rebuda pels còrnics, que reclamaven des de feia anys el reconeixement formal. Cornualla és un país celta amb una llengua i cultura pròpies.

La condició de minoria nacional que el govern britànic vol atorgar a la població de la península de Cornualla, dins la Convenció Marc per la Protecció de les Minories Nacionals (FCNM), significarà que d’ara endavant els còrnics tindran els mateixos drets i protecció que la resta de països celtes de l’illa. A més, és previst que ajudi a enfortir la revitalització de la llengua còrnica, considerada extingida des de fa més d’un segle, tot i que mig miler de persones declaren de tenir-la per llengua primera.

El dirigent del partit independentista Mebyon Kernow, Dick Cole, ha dit que avui era una ‘dia d’orgull per a Cornualla’ i que es tractava d’un ‘avenç fantàstic’. Amb el reconeixement, Cornualla també podrà fer passos cap a una relació constitucional diferenciada amb la Gran Bretanya. Ara mateix, Cornualla és simplement un comtat d’Anglaterra, sense cap mena d’autonomia especial ni res que la diferenciï dels altres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any