Perifèries oblidades

  • Pau Vadell denuncia el centralisme cultural i polític de la capital.

VilaWeb
Redacció
24.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

“Ara cal parlar del deteriorament dels canals de comunicació culturals que vertebraven el territori natural de la llengua catalana. No sé si és a causa de la saturació d’informació, o de la mandra, o si es tracta d’una censura premeditada, però cal que denunciem aquest apartheid cultural”, escriu Vadell al digital de cultura.

“Al país tenim dues organitzacions d’escriptors amb implantació nacional, que conceben els Països Catalans com un tot (encara que el Govern Balear i les Corts Valencianes ens hagin prohibit l’existència). Una d’elles, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), organitza els premis Cavall Verd. Uns premis que volen guardonar el millor llibre de poesia editat en català aquell any i la millor traducció de poesia de qualsevol llengua a la catalana. És un acte que se celebra anualment a les Illes i que gira entorn d’unes jornades dedicades a algun escriptor. Els guardons Cavall Verd tenen el mèrit anti-ego de premiar llibres sense que ningú es presenti a res, sense cap pressió i sense cap tipus de dotació pel guardonat més que l’honor i el reconeixement. Un acte així, d’àmbit nacional, un any més ha passat desapercebut per tots els mitjans de comunicació de la capital. Cap nota, ni comentari fins a dia d’avui”, afegeix.

“El mateix passa amb el Premi Internacional Veu Lliure del PEN Català. Es tracta d’un altre guardó instituït des d’un organisme que existeix a Catalunya des de fa més de noranta anys, que vetlla per la llibertat d’expressió dels escriptors i periodistes a escala mundial i que té implantació amb més de 150 centres arreu dels cinc continents. També concedeix aquest guardó cada any a Mallorca amb motiu dels actes del Dia Internacional de l’Escriptor Perseguit”.

Si voleu llegir l’article sencer, cliqueu aquí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any