Sáenz de Santamaría busca protagonisme polític per Sant Jordi

  • La vice-presidenta espanyola es reuneix a Barcelona amb editors, enmig de queixes per l'oportunisme de la visita

VilaWeb
Redacció
23.04.2014 - 10:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, s’ha reunit avui al matí a Barcelona amb representants del Gremi d’Editors de Catalunya. Ha aterrat avui, diada de Sant Jordi, cercant una fotografia complaent amb la cultura catalana, cosa que ha sorprès i ha molestat tant editors com institucions: editors que han expressat de manera vehement el seu rebuig, com l’editor d’Acontravent, Quim Torra, i també alguns dels que s’han reunit amb Sáenz de Santamaría a la delegació del govern espanyol a Catalunya.

Un d’ells, Albert Pèlach, president de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, ha expressat el malestar en declaracions a Catalunya Ràdio, on ha dit que es queixaria per la discriminació en ajudes públiques que reben els editors catalans i pel fet que avui Sáenz de Santamaría vulgui tenir protagonisme polític, ‘quan els protagonistes són el carrer, les roses, els llibres’.

En la reunió a la delegació del govern espanyol també hi havia Xavier Mallafré, director del Grup 62; Daniel Fernàndez,president del Gremi d’Editors de Catalunya; Antoni Garrido, president d’Edebé; Román de Vicente, conseller delegat del Grup Zeta; Jaume Vallcorba, president d’edicions Acantilado; Jorge Herralde, president d’Anagrama; Jesús Badenes, del grup Planeta; Núria Cabutí, consellera delegda de Penguin-Random House; Ricardo Rodrigo, president de RBA; Julián Sanz, director general d’Edelvives; Enric Lacalle, president de BMP i Ariadna Belver, directora de Liber.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va dir, amb ironia, que no acabava d’entendre per què la vice-presidenta havia escollit precisament aquest dia, en què tot el món editorial s’aboca a vendre llibres i a fomentar la lectura: ‘Nosaltres tenim el costum de fer aquestes reunions durant l’any, que és quan es prepara la diada de Sant Jordi, no pas el mateix dia, que és quan s’ha d’estar més pel lector i mirar que la gent compri llibres.’ I hi insistí dient que no creia que el 23 d’abril fos el dia idoni per a parlar de la situació del sector ni per a establir estratègies: ‘Ens sembla que s’ha de preparar durant l’any, no el dia de Sant Jordi.’

Amb tot, el conseller espera que Sant Jordi sigui, un any més, una demostració del caràcter cívic, cultural i festiu de la societat catalana. ‘Sant Jordi ha de mantenir el seu caràcter, hem de comprar molts llibres de tota mena i regalar roses’, va dir. I va afegir que, com que Catalunya és una ‘terra molt acollidora’, sobretot el dia que se celebra la festa del patró, no tenia dubtes que la vice-presidenta espanyola seria molt ben rebuda.

Aquestes darreres setmanes, el govern espanyol ha intensificat la presència al Principat, amb la voluntat de combatre la mala imatge que hi té i mirar de frenar el procés sobiranista.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any