La crisi del PSC al territori s’engrandeix

  • Dimiteixen deu membres de l'executiva de la demarcació de Girona per desavinences amb la direcció de Pere Navarro

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La direcció del PSC ha ensopegat a Girona amb un nou episodi de rebel·lió interna. Deu membres de l’executiva del partit en aquelles comarques van anunciar ahir que deixaven el càrrec per desavinences amb la direcció, que, segons ells, havia perdut el contacte amb el carrer i no havia defensat la demanda d’un referèndum a Catalunya, entre més raons. Tres dels dimissionaris són l’ex-conseller Joaquim Nadal, que deixa la presidència de l’executiva; la número dos a l’Ajuntament de Girona, Pia Bosch; i l’ex-diputat Manel Nadal.

Tots tenen vinculació amb el sector catalanista del partit i van manifestar les discrepàncies amb la direcció provincial, que consideren que ha agafat una deriva que no respon a l’essència catalanista i progressista del partit.

Ahir, en una compareixença, Pia Bosch, Manel Nadal i Maria Quer van explicar que volien que aquesta decisió signifiqués un revulsiu perquè la direcció reaccionés i rectifiqués. No deixen pas la militància del partit.

D’un any ençà, hi ha hagut un degoteig de renúncies i ja n’han plegat divuit membres. Segons els estatuts, com que més d’un 50% de l’executiva se n’ha anat, cal convocar un congrés extraordinari abans de seixanta dies.

Dimissions en més punts del territori

Però la sagnia del PSC al territori va més enllà. Ara fa un mes, el PSC ja va tenir un sotrac important a les Terres de l’Ebre, quan tots els regidors de l’ajuntament de Flix van deixar en bloc el partit. Entre aquests, hi havia el batlle de Flix, fins fa ben poc membre de l’executiva nacional del partit, Marc Mur.

Al Berguedà, l’estiu passat hi hagué una de les desbandades més importants dels socialistes: primer van deixar el partit els quatre regidors de l’Ajuntament de Berga, que van passar al grup no adscrit; més tard, un centenar de militants i simpatitzants d’uns quants municipis del Berguedà van estripar el carnet, tots per discrepància amb la política nacional i per la manera d’encarar la crisi econòmica de la direcció de Pere Navarro.

A començament d’any, el batlle de Navarcles, Llorenç Ferrer, va abandonar la militància del PSC, després de molts anys, per divergències amb la direcció en la qüestió nacional. Va dir que ho feia per coherència personal: ‘El partit fa temps que s’ha col·locat a l’altra banda de la defensa dels interessos del país. […] Deixo el partit amb dolor després de més de trenta anys.’

I un altre històric, l’igualadí Antoni Dalmau, també va estripar el carnet. Dalmau, que havia estat president de la Diputació de Barcelona i vice-president del Parlament de Catalunya, va fer el pas pocs dies abans de la Via Catalana cap a la independència, en què va participar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any