La commemoració del Tricentenari, també als municipis petits

  • El govern ofereix un catàleg d'activitats i en subvenciona un percentatge en funció del cost

VilaWeb
ACN
20.04.2014 - 09:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern ha creat un catàleg d’activitats de tot tipus perquè municipis de menys de 5.000 habitants i entitats privades puguin commemorar el Tricentenari. El seu comissari, Miquel Calçada, ha explicat a l’ACN que artistes i acadèmics van fer propostes sobre temes relacionats amb la Guerra de Successió i el 1714 i, alhora, els ajuntaments més petits també preguntaven què podien fer per commemorar l’efemèride. ‘I el que hem fet des del Comissariat és posar una plataforma per posar d’acord aquesta demanda d’activitats i l’oferta per part dels artistes’, ha resumit. La Generalitat subvenciona un percentatge de cada activitat en funció del seu cost a través d’una partida dotada amb 175.000 euros.

Calçada ha remarcat que comptant les activitats que organitza la Generalitat i els ajuntaments, particularment el de Barcelona i els dels municipis de la ruta del 1714, s’hauran celebrat a Catalunya un miler d’activitats quan acabi el 2014. Ara bé, al marge d’això, el govern també ha volgut donar resposta a aquells consistoris més petits amb menys recursos que també volien commemorar el Tricentenari.

Per això, i tenint en compte que artistes i acadèmics també havien ofert els seus serveis, el Comissariat del Tricentenari ha elaborat un catàleg que inclou una vuitantena d’activitats. La majoria són espectacles de teatre, música i dansa, però també hi ha exposicions i conferències. Són propostes destinades a tot tipus de públic i de diferent format, des del més petit i senzill fins a actes més elaborats.

L’objectiu, ha remarcat Calçada, ‘no és altra que divulgar i difondre aquest període de la història’, perquè és una època que no es coneix per part de molta part de la població, mentre que la resta la coneix ‘amb una certa dificultat’.

El comissari del Tricentenari ha remarcat la ‘bona acollida’ que estan tenint les activitats organitzades arreu de Catalunya. De fet, ha indicat que ja s’han contractat propostes incloses en aquest catàleg de recursos, el que demostra l’interès per aquesta commemoració. També ha destacat la col·laboració de pràcticament tots els ajuntaments quan se’ls va demanar que enviessin un saquet de terra del seu municipi per plantar un roure a Montserrat.

És més, ha defensat que aquesta és una commemoració ‘nacional, transversal i inclusiva’. ‘Això no és una dèria d’una elit, perquè a cada acte que vaig, a tot arreu, les activitats, les exposicions, els actes funcionen per si sols’, ha indicat. ‘Això és patrimoni de tota la ciutadania de Catalunya, i aquesta és una de les gràcies que té’, ha conclòs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any