García Márquez ressorgeix com a reclam literari dels lectors a pocs dies de Sant Jordi

  • Les llibreries constaten un augment de la demanda de les grans obres d'aquest autor universal

VilaWeb
ACN
19.04.2014 - 19:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Cien años de soledad’, ‘Crónica de una muerte anunciada’ o ‘El coronel no tiene quien le escriba’, de Gabriel García Márquez, eren ben visibles i sobretot molt demanats aquest dissabte a les llibreries. La mort de l’escriptor colombià ha disparat el nombre de lectors que s’hi han interessat a pocs dies per Sant Jordi i d’aquesta manera l’obra d’aquest autor universal es postula ja a hores d’ara per ser un dels grans reclams literaris del 23 d’abril. La llibreria La Central ha passat de tenir un fons amb una seixantena d’exemplars a reomplir les prestatgeries amb més de 600 mentre que a La Casa del Llibre reconeixen que els ha agafat per sorpresa en plens dies festius i a tocar de la diada.

Marta Ramoneda de la llibreria La Central ha explicat que en saber que l’estat de salut del premi Nobel de Literatura empitjorava van moure fitxa per poder disposar d’estoc per respondre els clients. Perquè, de fet, ja saben que en aquests casos molts lectors aposten per ‘redescobrir’ l’obra d’un autor i, sobretot, ‘regalar-lo’.

En aquest sentit ha apuntat que normalment tenien de fons entre 4 i 5 exemplars de la quinzena de títols diferents de García Márquez que ofereixen. Aquests dies però han eixamplat l’oferta entre la quarantena i la cinquantena d’exemplars per obra, de manera que en total, han passat a tenir d’una seixantena de llibres del colombià a més de 600 per vendre.

Una de les claus per poder reaccionar ràpid és, per exemple, tenir un magatzem a prop dels punts de venda. Precisament un dels elements que ha jugat en contra de La Casa del Llibre, que els serveixen des de Madrid i Saragossa. Els ha agafat ‘de cop’, ha explicat un dels responsables de l’establiment, Jordi Cervera. García Márquez ‘l’hem venut i sempre es vendrà’ i l’oferta que en tenen és ‘important’; ara bé, en plenes vacances de Setmana Santa, festius i a pocs dies de Sant Jordi admet que el marge de maniobra ha estat petit. ‘Ens haurem d’esperar la setmana que ve a refer-nos’, lamenta.

‘Des de primera hora del matí’, ha afirmat, que els lectors han apostat per l’obra de ‘Gabo’ de manera que ja auguren pel 23 d’abril que serà un dels autors que tornarà a ser reclam. S’afegirà, doncs, probablement el rànquing dels més venuts en un any en què ‘no hi ha cap títol que despunti, està molt repartit’, ha avançat Cervera.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any