Mascarell acusa el govern espanyol de posar ‘bastons a les rodes’ a la cultura catalana

  • El conseller titlla de 'presa de pèl' que l'estat encara no hagi tornat l'última tramesa dels Papers de Salamanca

VilaWeb
Pere Francesch – ACN
19.04.2014 - 10:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després de molts mesos d’especulacions sobre una possible reducció de l’IVA cultural per part del govern espanyol, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha mostrat el seu ‘pessimisme’ en aquesta qüestió i ha manifestat estar-ne ‘escaldat’. En una entrevista a l’ACN, Mascarell ha vaticinat que finalment la rebaixa de l’impost no es farà realitat: ‘Penso que no succeirà, continuarem amb aquest IVA tan inadequat per a la cultura catalana’, ha dit. A més, el titular de Cultura ha acusat el govern espanyol de posar ‘bastons a les rodes’ a la cultura catalana i ha titllat de ‘presa de pèl’ que l’estat encara no hagi tornat l’última tramesa dels Papers de Salamanca.

El conseller Mascarell va manifestar el juliol del passat any que l’IVA cultural del 21% es modificaria ‘relativament aviat’. ‘Ho dic sabent perquè ho dic’, va indicar. Nou mesos després, el govern espanyol encara no ha modificat l’impost i el conseller s’ha mostrat ‘pessimista’ en aquest tema. Ha explicat que la darrera notícia que té al respecte és que es modificaria l’IVA després de les eleccions europees. En aquest sentit, ha criticat que ‘s’hagin d’esperar les eleccions per fer mesures d’impacte’.

Tot i això, ha considerat que aquesta reducció ‘no succeirà’ i se seguirà amb aquest IVA ‘tan inadequat per a la cultura catalana, que perjudica molt el consum i ens fa poc competitius en l’àmbit europeu’. ‘Fer cultura aquí és menys competitiu que fer-ho a altres països’, ha afegit.

Per altra banda, ha indicat que les relacions entre la Conselleria de Cultura i el Ministeri ‘són correctes’ en el tracte personal, però ha emfatitzat les diferents idees que tenen sobre cultura i país. Mascarell ha criticat que ‘cap de les lleis que havien dit que farien per afavorir les dinàmiques de mercat, ni la de mecenatge, ni la de la propietat intel·lectual i ni la pròpia llei de l’IVA han ajudat’ a la cultura. Per contra, ha acusat el govern espanyol de posar ‘pals a les rodes’ a la cultura catalana. Així mateix i des del punt de vista de país, ha recalcat que el govern espanyol té ‘un concepte molt uniforme i jeràrquic i molt poc democràtic’.

Els Papers de Salamanca, després de les eleccions europees

El titular de Cultura tampoc té massa confiança amb el govern espanyol pel que fa al retorn de l’última tramesa dels Papers de Salamanca. El conseller té indicis que la documentació podria tornar després de les eleccions del mes de maig i lamenta que el govern espanyol ‘posa excuses de tota mena per no tornar uns papers que haurien d’estar aquí des de fa anys’.

En aquest sentit, Mascarell ha assenyalat que després de totes les promeses que no s’han complert per part del govern té ‘dret a malfiar’: ‘Si no compleixen haurem de tornar a actuar amb convicció des del punt de vista polític, com parlamentari i social perquè és una presa de pèl’.

La taxa a les operades, pel setembre; la Llei del cinema, per l’octubre

Per altra banda i sobre la llei del cinema, ha considerat que estarà llesta a finals d’estiu, sobre octubre, i pel que fa la taxa a les companyies operadores d’Internet, que gravaria cada contracte d’Internet per obtenir fons pel sector audiovisual català, ha considerat que anirà més ràpida i pot estar aprovada després de les vacances, al setembre.

Preguntat per si creia que l’Estat podria presentar un recurs contra la taxa d’operadors, Mascarell ha dit que no creu que el govern espanyol ‘tingui ganes de desplegar una mesura tan radicalment contrària als interessos del cinema català’.

La Sala Tallers ‘s’obrirà quan ho decideixi’ el director del TNC

Sobre la Sala Tallers del TNC, ha assegurat que aquesta es tornarà a obrir quan ho decideixi el seu director artístic, Xavier Albertí. ‘És una decisió que prendrà el director i l’equip del Teatre Nacional quan creguin que poden fer anar el conjunt de les sales amb la prestància que és la bona’.

El futur passa per més inversió pública i privada

El titular de Cultura ha assegurat que el futur passa perquè ‘hi hagi més diner públic i més inversió privada. ‘El nostre pressupost públic cultural és tan minse que els propers anys haurà de créixer en una doble direcció: més diner públic i més inversió privada’, ha dit. Tot i això, ha apuntat que perquè això passi ‘es necessita una eina que és la llei de mecenatge, que no es pot fer des del Parlament’.

Mascarell ha negat que es prevegin més retallades en els equipaments culturals. En aquest punt, ha indicat que els equipaments ‘han fet totes les adaptacions en termes de comptar menys amb diners públic i comptar més amb la pròpia gestió’.

Quan fa gairebé un any i mig que el segon Govern Mas està en funcionament, Mascarell ha destacat que una de les característiques d’aquest període és que ‘la Conselleria i el sector cultural han digerit amb molta convicció quins canvis estructurals s’estan produint i ha posat les bases d’una reformulació que canvia les relacions entre el món públic i privat i algunes rutines del sector cultural’. De fet, ha apuntat que ‘l’únic positiu de la crisi és que ha obligat a repensar les polítiques i les estratègies d’algunes empreses culturals’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any