Acord entre Rússia, Ucraïna, EUA i la UE per resoldre la crisi ucraïnesa

  • Han pactat desarmar les milícies russes i reformar la constitució ucraïnesa per dotar de més autogovern les regions prorusses

VilaWeb
Redacció
18.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els governs de Rússia i Ucraïna, reunits amb els EUA i la Unió Europea a Ginebra, han arribat a un acord per mirar de sortir de la crisi ucraïnesa. Segons que va anunciar ahir el ministre d’Afers Estrangers rus, Sergei Lavrov, van aprovar un document amb mesures pràctiques per afluixar l’onada de violència. Entre altres qüestions, van acordar de dissoldre de manera immediata els grups armats il·legals i la desocupació dels edificis a l’est d’Ucraïna per part d’activistes pro-russos. 

El document acordat per Rússia, Ucraïna, els Estats Units i la UE conté ‘mesures pràctiques’ per ‘reduir’ l’escalada de violència a l’est d’Ucraïna, on els darrers dies nombrosos grups prorussos han ocupat edificis públics. Insta Moscou i Kíev a aturar la violència, i inclou el desarmament de les milícies il·legals i el retorn dels edificis ocupats als seus legítims propietaris. També preveu una amnistia per als ciutadans que hagin participat a les protestes i que compleixin aquest acord, sempre que no hagin comès crims greus.

A canvi, el govern ucraïnès es compromet a reformar la Constitució i a ampliar ‘notablement’ les competències i l’autogovern de les províncies prorusses.

El pacte també preveu sol·licitar a l’Organització per la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) l’enviament d’observadors a la zona per tal de retornar la calma a la regió. Una missió que també hauria de servir per alliberar els detinguts durant les rebel·lions a l’est de l’exrepública soviètica a mans de simpatitzants prorussos.

‘Tot això és un èxit’, ha manifestat el secretari d’Estat nord-americà, John Kerry, ‘però les paraules en paper només tindran sentit si porten a accions concretes’. Kerry, que ha comparegut en roda de premsa acompanyat de la cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, ha advertit Moscou que ha de mostrar ‘seriositat’ i que, si la situació no millora els propers dies, imposaran més sancions a Rússia.

De la seva banda, el cap de la diplomàcia russa, Sergei Lavrov, ha deixat clar que no té intenció de desplegar les seves tropes en territori ucraïnès, tot i que això suposi ‘anar en contra’ dels interessos nacionals. Lavrov ha insistit que la solució a Ucraïna ha d’incloure les reivindicacions de l’oposició i el reconeixement de la llengua russa. A més, el ministre d’Exteriors ha explicat que Moscou ha posat sobre la taula ‘diverses propostes, però que són els ucraïnesos els qui han de decidir’, ha dit.

Putin nega la participació militar russa al sud-est d’Ucraïna

El president rus Vladímir Putin ha negat les acusacions d’Occident que apunten a la participació de militars i serveis d’intel·ligència russos en les sublevacions contra Kíev al sud-est d’Ucraïna. ‘No hi ha cap unitat militar ni tampoc instructors. Hi ha ciutadans locals. És una ximpleria’, ha assegurat Putin aquest dijous en un programa televisat al seu país. El líder rus ha qualificat de ‘greu crim’ la decisió de Kíev de mobilitzar tropes a l’est del país per apagar les rebel·lions prorusses. I ha destacat ‘la importància’ de la trobada a quatre bandes entre Rússia, Ucraïna, els Estats Units i la UE a Ginebra per intentar rebaixar la tensió a l’exrepública soviètica.

‘A l’est d’Ucraïna no hi ha cap unitat militar ni tampoc instructors. Hi ha ciutadans locals’, ha assegurat el president rus Vladímir Putin a preguntes dels ciutadans del país en un programa televisat en directe. El líder rus ha qualificat de ‘ximpleria’ i ‘fora de sentit’ les acusacions internacionals de la participació de les forces russes al sud-est d’Ucraïna.

Putin ha criticat la decisió del govern ucraïnès d’enviar tropes a l’est del país amb l’objectiu d’anul·lar la rebel·lió prorussa a la zona. Una operació que Putin considera un ‘greu crim’. ‘En lloc d’adonar-se que hi ha alguna cosa que no funciona i d’intentar la via del diàleg, el govern ucraïnès fa noves amenaces de força’, ha destacat el president de Rússia, que també ha assegurat que Kíev ‘està portant el país a l’abisme’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any