Bauzá obre un nou front provant de ‘salar’ els informatius d’IB3

  • Treballadors, UIB i oposició rebutgen la intenció

VilaWeb
Redacció
20.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern de José Ramón Bauzá ha obert un altre front en l’ofensiva contra el català. La direcció d’informatius d’IB3 ha decidit que des del mes vinent els locutors i presentadors faran servir l’article salat, en comptes del normatiu. Aquesta mesura ha aixecat una gran polseguera, dins mateix de l’ens televisiu –on els treballadors es neguen a aplicar l’ordre–, al parlament i en l’àmbit acadèmic: la Universitat de les Illes Balears ha tornat a oferir assessorament com a màxima institució oficial consultiva.

La decisió política, doncs, topa novament amb els criteris lingüístics i normatius. La UIB s’expressava així en un comunicat: ‘La introducció de l’article salat i altres elements propis del parlar col·loquial en els registres formals de la llengua pública significaria un trencament amb la tradició illenca, general d’ençà del segle XIII, un desbaratament del sistema de registres i un trencament amb la resta de la comunitat lingüística, que no faria més que dificultar el procés de normalització de la llengua catalana, ja de per si subjecta a tota mena de precarietats.’ Afegeix que el propòsit de la direcció d’IB3 malmet la llengua estàndard, ‘que a les nostres Illes es fa servir amb consens de la societat’.

El comitè d’empresa de CBM, l’empresa concessionària dels informatius d’IB3, també s’ha queixat. ‘El registre comunicatiu adequat és el formal i aquesta fórmula no inclou l’article salat’, diuen els treballadors en una nota pública. I encara: ‘Els periodistes que feim els informatius d’IB3 sempre informam des de la nostra varietat, sobre la base d’un estàndard i en un registre formal. L’article literari és tan balear com el salat i s’ha utilitzat, històricament, per mostrar formalitat.’

Recorden a la direcció de l’ens que fer un canvi de model lingüístic és una qüestió molt seriosa i que en tot cas hauria de passar pel sedàs parlamentari. Però al parlament la portaveu del PP, Mabel Cabrer, va dir que la majoria dels ciutadans de les Balears era favorable a l’ús de l’article salat en els informatius d’IB3. I vol que es faci servir l’article salat per ‘defensar i fomentar les nostres modalitats lingüístiques’.

Tant el PSIB com Més han criticat que des del començament de la legislatura el PP hagi utilitzat políticament IB3, on –recorden– l’ús del català és residual.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any