Putin nega la participació militar russa al sud-est d’Ucraïna

  • Comença a Ginebra la trobada a quatre bandes per rebaixar la tensió a la zona

VilaWeb
ACN
17.04.2014 - 14:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president rus Vladímir Putin ha negat aquest dijous al matí les acusacions d’Occident que apunten a la participació de militars i serveis d’intel·ligència russos en les sublevacions contra Kíev al sud-est d’Ucraïna. ‘No hi ha cap unitat militar ni tampoc instructors. Hi ha ciutadans locals. És una ximpleria’, ha assegurat Putin aquest dijous en un programa televisat al seu país. El líder rus ha qualificat de ‘greu crim’ la decisió de Kíev de mobilitzar tropes a l’est del país per apagar les rebel·lions prorusses. I ha destacat ‘la importància’ de la trobada a quatre bandes entre Rússia, Ucraïna, els Estats Units i la UE a Ginebra per intentar rebaixar la tensió a l’exrepública soviètica.

‘A l’est d’Ucraïna no hi ha cap unitat militar ni tampoc instructors. Hi ha ciutadans locals’, ha assegurat el president rus Vladímir Putin a preguntes dels ciutadans del país en un programa televisat en directe. El líder rus ha qualificat de ‘ximpleria’ i ‘fora de sentit’ les acusacions internacionals de la participació de les forces russes al sud-est d’Ucraïna.

Putin ha criticat la decisió del govern ucraïnès d’enviar tropes a l’est del país amb l’objectiu d’anul·lar la rebel·lió prorussa a la zona. Una operació que Putin considera un ‘greu crim’. ‘En lloc d’adonar-se que hi ha alguna cosa que no funciona i d’intentar la via del diàleg, el govern ucraïnès fa noves amenaces de força’, ha destacat el president de Rússia, que també ha assegurat que Kíev ‘està portant el país a l’abisme’.

Trobada a quatre bandes a Ginebra

Mentrestant, a Ginebra està en marxa la trobada a quatre bandes entre Rússia, Ucraïna, els Estats Units i la UE per intentar rebaixar la tensió a l’exrepública soviètica. El dia ha començat amb un seguit de trobades bilaterals entre les diferents delegacions. A primera hora, el secretari d’Estat nord-americà, John Kerry, s’ha entrevistat amb la cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton. Després, hi havia prevista una trobada entre Kerry i el ministre d’Exteriors ucraïnès, Andriy Deschchytsia. Algunes veus també apunten a una trobada al llarg del matí entre la delegació nord-americana i el cap de la diplomàcia russa, Sergei Lavrov, que ha arribat aquest matí a Suïssa.

Acabades les reunions bilaterals, els quatre països comparteixen un dinar de feina aquest dijous al migdia i està previst que compareguin en roda de premsa al voltant de les tres de la tarda.

La reunió a quatre bandes de Ginebra arriba un dia després que l’OTAN anunciés que ampliarà la seva presència militar per terra, mar i aire a l’Europa de l’est i als països Bàltics per donar suport a Kíev. Les autoritats ucraïneses han informat que aquesta matinada almenys tres persones han mort i 63 ha quedat ferides en enfrontaments entre la Guàrdia Nacional i activistes prorussos a la ciutat de Mariúpol, a l’est del país.

Carta de Barroso a Putin

Paral·lelament a la reunió a Ginebra, el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha enviat aquest dijous una carta a Vladimir Putin on accepta mantenir una reunió amb Rússia i Ucraïna sobre la distribució de gas. ‘La UE està d’acord amb la proposta de mantenir consultes amb Rússia i Ucraïna respecte a la seguretat de la distribució i el trànsit de gas rus cap a Europa’, diu la missiva. Una reunió, diu Barroso, que ‘hauria de contribuir a evitar un escenari extrem i assegurar el subministrament de gas al continent’.

D’aquesta manera, Brussel·les ha respost a la carta que Putin va enviar als 28 el passat 10 d’abril on amenaçava de tallar el subministrament de gas que passa a través d’Ucraïna. El president rus criticava els continus impagaments de Kíev i demanava una reunió per tractar aquesta qüestió.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any