Els pioners del fotoperiodisme barceloní, aplegats en una web

  • Reportersgrafics.net recull els professionals de les tres generacions que van treballar entre el 1900 i el 1939

VilaWeb
ACN
18.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ha nascut reportersgrafics.net, una web amb l’objectiu de difondre de manera divulgativa i sintètica el llegat de la fotografia de premsa catalana des dels inicis, un aspecte fonamental de la cultura catalana força desconegut, tal com diuen els impulsors. En una primera fase, el material que hi apareix se centra en les tres generacions de professionals que van publicar a les pàgines de la premsa barcelonina, de tot l’estat espanyol i també d’uns quants mitjans de comunicació internacionals des del 1900 al 1939. La pàgina es divideix en dos grans apartats, fotògrafs i publicacions, i els responsables l’aniran ampliant a mesura que avancin en la recerca.

D’aquesta manera es divulga la professió de repòrter gràfic a través de la vida i l’obra dels seus protagonistes i, alhora, es recupera també bona part del patrimoni periodístic de l’època, diaris i revistes, la majoria desapareguts el 1939, en què van treballar.

La pàgina s’estructura en dos grans apartats: fotògrafs, on es recull un breu perfil biogràfic, documentació personal i una mostra de l’obra, tant d’arxiu com publicada a la premsa; i publicacions, on s’explica resumidament cada diari o revista de l’època on van publicar els repòrters gràfics.

Aquesta eina s’anirà ampliant i actualitzant a mesura que s’avanci en la recerca i s’obtinguin els permisos sobre els materials. De moment, ja es poden consultar la vida i l’obra d’Alejandro Antonietti (1887-1961), Josep Badosa (1893-1937), Josep Brangulí (1879-1945), Gabriel Casas (1892-1973), Josep Gaspar (1892-1970), Carlos Pérez de Rozas (1893-1954), Josep M. Sagarra (1885-1959) i Pablo Luis Torrents (1893-1966), a més de prop d’una vintena de publicacions, entre diaris i revistes.

La documentació personal s’ofereix quan ha estat possible de posar-se en contacte amb les famílies, suport imprescindible d’aquest projecte, que han cedit desinteressadament el material.

La web reportersgrafics.net forma part de la Imatge Velada, un projecte de recerca ‘transmèdia’, començat l’any 2010. Des de fa quatre anys s’han visitat arxius, s’ha fet un buidatge de fons fotogràfics, bibliogràfics, hemerogràfics i videogràfics, s’han realitzat diverses entrevistes, tant a investigadors de diversos àmbits de les ciències socials com als hereus dels fotògrafs, i s’ha cercat documentació personal dels repòrters. Aquest darrer aspecte hauria estat impossible sense la complicitat de les famílies dels protagonistes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any