Perpinyà atorga el Premi Joan Blanca 2014 a Carme Forcadell i Miquel Mayol

  • El guardó, creat l'any 1994, reconeix el compromís en defensa de la cultura i de la identitat catalanes

VilaWeb
Redacció
16.04.2014 - 12:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, i l’ex-eurodiputat per ERC i membre fundador de la Bressola i la Universitat Catalana d’Estiu, Miquel Mayol, han estat guardonats amb el Premi Joan Blanca 2014 que atorga el servei d’afers catalans de l’Ajuntament de Perpinyà. El guardó, que es va crear l’any 1994, reconeix personalitats compromeses en la defensa i promoció de la llengua i la identitat catalanes. El jurat, reunit dilluns passat, ha volgut reconèixer la tasca realitzada per Carme Forcadell per ser una de les impulsores de la consulta sobre la independència de Catalunya, i a Mayol per la seva defensa de la catalanitat a la Catalunya del Nord.

El premi Joan Blanca va ser creat a Perpinyà l’any 1994 per la Regidoria de Cultura catalana de la Vila. S’atorga cada any a dues personalitats compromeses de fa temps en la defensa i l’il.lustració de la cultura catalana i que han demostrat una real fidelitat per la capital del Rosselló.

Joan Blanca és considerat com el símbol de la fidelitat a Perpinyà: al 1474, Joan Blanca, el Cònsol en cap, va refusar de donar les claus de la Vila als francesos que assetjaven la ciutat. En represàlia l’exercit francès va matar el seu fill. Per tal de saludar el seu acte heroic de resistència, el comte de Barcelona i rei d’Aragó, Joan II va atribuir a Perpinyà el títol de ‘Fidelíssima Vila’.

El lliurament d’aquest premi tindrà lloc el dimecres 30 d’abril en el transcurs de la Nit Literària d’Òmnium Cultural que tindrà lloc al Palau de Congressos de Perpinyà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any