Les milícies pro-russes avancen i ja ocupen l’ajuntament de Donetsk

  • Militars ucraïnesos canvien de bàndol · Putin a Merkel: 'Ucraïna és a un pas de la guerra civil'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.04.2014 - 12:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La pugna entre les milícies pro-russes i l’exèrcit ucraïnès a l’est del país s’ha accentuat aquestes darreres hores. D’una banda, les forces pro-russes han ocupat més edificis institucionals, entre els quals l’ajuntament de Donestk. I, segons les autoritats ucraïneses, els grup armats pro-russos tenen ordres de disparar a matar, segons que unes suposades de converses telefòniques intervingudes que també provarien que aquests grups armats són dirigits per l’exèrcit rus. Ucraïna ha demanat oficialment ‘qur Rússia deixi d’enviar terroristes en territori ucraïnès’.

Per una altra banda, però, l’exèrcit ucraïnès ha reprès l’ofensiva i ha recuperat el control de l’aeroport de Kramatorsk, considerat un punt estratègic. Amb tot, no és gens clar què pot passar al llarg d’avui i segons diverses informacions una part de les tropes ucraïneses han canviat de bàndol i s’han afegit a les forces pro-russes.

Mentrestant, continuen les converses dilpomàtiques entre Rússia i les organitzacions internacionals. El president rus, per exemple, ha dit aquesta nit a la cancellera alemanya Angela Merkel per telèfon que Ucraïna era a un pas de la guerra civil i ha donat a entendre que podria ser sagnant. Putin també ha demanat a l’ONU que condemni les accions de l’exèrcit ucraïnès, que segons fonts pro-russes han causat una vintena de morts.

Els Estats Units, per la seva banda, ja han dit que avalen les accions ucraïneses i han puntualitzat que de moment no hi ha prevista assistència militar a la zona per part de l’exèrcit nord-americà. I el mateix president de l’ONU ha demanat a totes les parts que rebaixin la tensió advertint que qualsevol empitjorament de la crisi seria ‘profundament perjudicial’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any