La Comissió Europea insisteix que ja respondrà sobre Catalunya quan hi hagi ‘un cas precís’

  • Homs recorda que l'opinió d'un portaveu de la CE no és la posició oficial de la UE

VilaWeb
ACN
16.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Comissió Europea va evitar ahir de valorar l’informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional i va reiterar la posició genèrica sobre les conseqüències de la independència d’un territori d’un estat membre. ‘Si una part d’un territori d’un estat membre deixa de formar-ne part perquè s’independitza, els tractats deixaran d’aplicar-se en aquell territori’, va declarar el portaveu comunitari Alejandro Ullurzun. És la resposta de manual que la Comissió ha donat sempre; després va destacar que la CE només expressaria l’opinió sobre les conseqüències legals ‘a petició d’un estat membre que detalli un cas precís’.

‘Un nou estat independent es convertiria, pel fet de la seva independència, en un país tercer respecte de la UE i els tractats ja no s’aplicarien en aquell territori des del dia de la independència’, va dir ahir el portaveu Ullurzun. I afegí que la Comissió Europea havia vist les informacions publicades a la premsa sobre l’informe del CATN, però no tenia ‘cap comentari específic’ a fer-hi.

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va remarcar que l’opinió expressada per un portaveu de la Comissió Europea sobre Catalunya no era la posició oficial de la Unió Europea, sinó simplement ‘opinions, comentaris absolutament legítims’. Homs va reconèixer que no entenia que la CE hagués dit que no es pronunciaria oficialment fins que no ho demanés un estat membre i anessin sortint opinions. ‘És una mica sorprenent’, va dir. Fos com fos, va reconèixer que ell voldria que Espanya demanés una posició oficial abans de la consulta del 9 de novembre, però va preveure que no ho faria perquè fóra admetre la possibilitat de la consulta i de la independència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any