Llibreters i editors es fan visibles, amb dades, abans de Sant Jordi

  • El sector del llibre va perdre un 14% de facturació el 2013, segons el Gremi d'Editors · La caiguda podria arribar al 25% afegint-hi la recessió dels darrers anys, segons el Gremi de Llibreters

VilaWeb
M.S.
16.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una setmana abans de Sant Jordi, el Gremi de Llibreters de Catalunya ha presentat la llista dels llibres més venuts en català aquestes darreres cinc setmanes. En el conjunt de Catalunya, el llibre de ficció més venut és la traducció ‘L’analfabeta que va salvar un país’ (la Campana), de Jonas Jonnasson, autor de ‘L’avi de cent anys que es va escapar per la finestra’. Aquest fou, curiosament, el llibre més venut per  Sant Jordi l’any 2012.

A més, entre els deu llibres de ficció més venuts en català de les darreres setmanes també hi ha: ‘Eufòria’ de Xavier Bosch (Proa), ‘La terapeuta’ de Gaspar Hernández (Columna), ‘Desig de xocolata’ de Care Santos (premi Ramon Llull, Planeta), ‘L’altra’ de Marta Rojals (la Magrana) i també la seva anterior novel·la, ‘Primavera, estiu, etc’, ‘Dies de Frontera’, de Vicenç Pagès Jordà (premi Sant Jordi, Proa), ‘El primer heroi’ de Martí Gironell (Ediciones B), ‘Els ambaixadors’ d’Albert Villaró (premi Josep Pla, Destino), i dos títols que no són novetat i que poden esdevenir ‘long sellers’: ‘Víctus’ d’Albert Sánchez Piñol i ‘Quan en dèiem xampany’ de Rafael Nadal.

En l’apartat de no-ficció, en les primeres posicions trobem els mediàtics Jaume Barberà amb ‘9N 2014’ (Ediciones B) i Ramon Gener amb ‘Si Beethoven pogués escoltar-me’ (Ara Llibres). I la figura més internacional que té avui Catalunya, el cuiner Joan Roca, que publica ‘Cuina amb Joan Roca’ (Planeta). La commemoració del Tricentenari i el camí cap a la independència copen la resta de títols més venuts de no-ficció.

Els llibreters ja han anunciat que enguany no faran una llista de mediàtics, arran de les declaracions irades i carregades d’insults de Pilar Rahola l’any passat, pel fet d’haver-hi inclòs la seva novel·la.

El Gremi de Llibreters ha extret les dades de llibres més venuts de 212 punts de venda (129 llibreries i cadenes i 83 hipermercats), per mitjà del programa Libridata. Amb tot, encara hi ha grans superfícies, com FNAC o El Corte Inglés, que no s’hi compten. El president del Gremi de Llibreters, Antoni Daura, diu que negocia amb Cegal, l’altre sistema de compilació de dades de les llibreries, per aplegar i compartir les dades de tots els punts de venda.

El Gremi de Llibreters espera mantenir el volum de vendes de Sant Jordi de l’any passat, que va arribar a una facturació de 18,4 milions d’euros (al voltant d’un 7% del total de facturació de tot l’any). Daura diu que el sector continua en recessió, tot i que és viu perquè s’obren noves llibreries; això sí, més petites i especialitzades. De fet, la situació del sector s’analitzarà al maig durant el segon congrés de llibreters.

Fa pocs dies, el Gremi d’Editors i l’Associació d’Editors en Llengua Catalana van donar dades sobre els índexs i hàbits de lectura. Segons Daniel Fernández, president del Gremi d’Editors, es calcula que l’any passat es va perdre un 14% de facturació. L’estudi mostra que augmenta l’índex de lectura en general, però que no es compren tants llibres. També creix el coneixement del català: un 90% d’enquestats responen que són capaços de llegir en català sense diccionari. I el gran desafiament continua essent trencar la xifra del 40% que asseguren que no llegeixen ni un sol llibre l’any.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any