Ileana Belfiore: “No hi ha cap llengua que sigui millor que una altra”

  • Ileana Belfiore (Tarqüínia [un poble italià d’origen etrusc que surt al Mecanoscrit del segon origen], 1977) és la flamant distingida a la incorporació a la comunitat lingüística catalana amb el premi Pompeu Fabra.

VilaWeb
Redacció
17.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ileana Belfiore va arribar a Catalunya el 2007. Va començar a estudiar català i ha assolit el màster en correcció i assessorament lingüístic. Actualment participa en el programa Voluntariat per la llengua com a voluntària, i anteriorment hi havia participat com a aprenenta. 

Què opines de la llengua catalana, què té que t’hagi atret tant?

Mira, jo, aquesta llengua, me l’estimo moltíssim, però no crec que tingui res d’especial que la faci més o menys atractiva a l’hora d’aprendre-la. El que té el català, aquí, és que és la llengua pròpia del territori; és aquí on es parla; i, per tant, és aquí on s’ha d’aprendre. Dit d’una altra manera, jo vaig aprendre català perquè vaig venir a viure aquí; però si me n’hagués anat a viure a Noruega, suposo que ara estaríem fent una entrevista en noruec, o potser allà ni caldria fer-la… 😉

Alguns estudiosos  diuen que si el català no és una llengua necessària per treballar i estudiar, està condemnada. La trobes necessària per viure a Catalunya o opcional?
No crec que estigui condemnada a desaparèixer. De totes maneres, desafortunadament, necessària no ho és. I això crec que és més aviat un problema d’autoestima d’alguns catalans. Haurien de tenir clar que no existeix cap llengua que sigui millor que una altra, ni cap llengua que s’hagi de parlar o deixar de parlar, per educació. Són ells que han d’intentar fer-la més necessària, tal com passaria amb qualsevol altra llengua en qualsevol altre país del món.

Com veus el procés que s’està vivint a Catalunya al voltant de la Independència?
Jo hi estic a favor, tot i que encara no sé si deixarien votar els estrangers. Bé, tenint en compte com estan anant les coses, espero que, si més no, deixin votar els catalans… De tota manera, et confesso que aquest procés em preocupa una mica des del punt de vista lingüístic, perquè em fa por que, per alguns interessos polítics, es faci curt amb la llengua. Des del meu punt de vista, l’única llengua que té sentit que sigui oficial a Catalunya és el català. Això no treu que es continuï respectant el castellà —així com totes les altres llengües del món—, però trobo que no hi ha cap motiu per afavorir-ne una en concret que no sigui la pròpia del territori. Espero que ningú no tingui por de frares ni grameneres…

Llegeix l’entrevista completa, aquí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any