El Patufet s’apunta al Procés

  • El Patufet ens obre una dimensió escatològica. Què té a veure una cançó de Manel com 'Benvingut' amb la rondalla del Patufet? Quina relació té el Patufet amb el caganer?

VilaWeb
Redacció
17.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Què significa per als catalans, el Patufet, en aquests moments de Transició Nacional? Ens pot ensenyar alguna cosa sobre el Procés? El Patufet és personatge universal de la tradició popular que a Catalunya ha arrelat amb una força simptomàtica i que permet moltes lectures antropològiques. Avui ens interroguem amb Joan CarrerasDamià Bardera i Bernat Puigtobella sobre l’actualitat de la figura del Patufet. 

La història del Patufet té dos moments especialment reveladors, que són les seves dues sortides. En primer lloc, surt de casa a comprar, tot segur de si mateix, amb una moneda per barret. La seva petitesa no representa per a ell cap risc excessiu, atès que el duro que passeja pel carrer li dóna la visibilitat necessària per garantir un cert respecte. Qualsevol mare sensata hauria impedit que una criatura tan menuda la campés sola pel carrer, però en Patufet s’ha pagat una certa llibertat amb la moneda. La pròpia riquesa és, en aquest cas, la condició de possibilitat d’una certa emancipació del Patufet. Ara mateix, els anhels d’indpendència se sostenen sobre la premissa que una Catalunya independent seria perfectament viable econòmicament. La idea que la identitat té un preu, i l’hem de pagar nosaltres.

Llegiu l’article sencer, aquí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any