L’exposició ‘25% Catalonia at Venice’, a la Virreina

  • És la mostra presentada a la Biennal de Venècia l'any passat · Tracta de la desocupació des d'una visió artística

VilaWeb
Redacció
11.04.2014 - 05:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després de l’èxit a la Biennal de Venècia del 2013, ara es podrà veure a Barcelona l’exposició ‘25%’, rebatejada amb el nom de ‘25% Catalonia at Venice‘. L’objectiu és de continuar el debat social proposat a Venècia a través de la història personal de vuit desocupats. La mostra, que es pot veure a la Virreina, és el fruit de la unió d’esforços de la Virreina Centre de la Imatge, l’Institut Ramon Llull, el Macba i el Centre d’Art Santa Tecla de l’Hospitalet. Jordi Balló n’és el comissari i conté les fotografies de Francesc Torres, els vídeos de la cineasta Mercedes Álvarez, objectes dels protagonistes i obres de la col·lecció permanent del Macba que ells mateixos han escollit.

Els protagonistes de l’obra són Noèlia Asensi, Kheraba Drame, Aura Jovita González, Pedro González, Juan Andrés Parra, Alejandro Roldán, Gessamí Sánchez i Cyntia Terrade, vuit desocupats que van ser fotografiats per Francesc Torres durant dues setmanes. Per acompanyar les imatges, els van demanar que prestessin un objecte de la seva propietat amb un aspecte emocional i estètic que consideressin important. Després, cada una va visitar la col·lecció permanent del Macba i va triar una peça del museu que tingués les condicions per viatjar. Aquesta entrada al museu va ser filmada per Mercedes Álvarez, que va elaborar una peça on els protagonistes narren els motius de la selecció.

Del conjunt d’aquests treballs en va sorgir l’exposició que es va mostrar a la Biennal de Venècia i que ara es podrà veure a la Virreina fins al 27 de juliol.

Segons el comissari, Jordi Balló, la reedició de ‘25%’ no pretén tornar a ensenyar el que es va fer a Venècia i prou, sinó debatre sobre la desocupació. El punt fort ‘està en la proximitat’, diu.

El director de l’Institut Ramon Llull, Àlex Susanna, destaca que és la primera vegada que una exposició que va a la Biennal de Venècia s’exhibeix després a Barcelona i considera que és una experiència que es pot repetir.

L’ideòleg del projecte, el fotògraf Francesc Torres, diu que trobo molt important que la mostra hagi vingut ací per fer reflexionar la societat: ‘Una de les intencions era no explicar el mateix que es pot llegir el diari cada matí. S’havia d’enfocar el problema de la desocupació des d’un altre angle.’ També destaca que ‘25% Catalonia at Venice’ és un exemple d’acostament de la gent normal a l’art contemporani i el seu llenguatge.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any