Els gegants envaeixen Olost

  • S'estrena el gegantó Adjutori Rocaguinarda i Pecanins

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dissabte passat Olost va tornar a ser poble de gegants. La plaça Major i els carrers del poble es van omplir d’aquestes grans figures d’imatgeria popular que dansaven al so de les gralles, els flabiols i també a ritme de batucada.

A 2/4 de 6 de la tarda el Perot i la Mercè, la parella d’Olost van començar la cercavila,  acompanyats de 15 colles geganteres vingudes d’arreu, que amb els seus gegants, gegantons i capgrossos van ballar pels carrers del poble. Un cop tornats a la plaça Major, cada colla gegantera va fer el seu ball, i com sempre, el ball conjunt de totes les colles va finalitzar la trobada de la forma més divertida.
A les 9 del vespre la festa es va traslladar al pavelló. Allà es va dur a terme el sopar geganter, on hi van assistir més de 500 persones. La festa es va completar a la nit, amb el concert d’El Noi del Pa i Tumbaos, ambdós grups amb orígens olostencs, i DJ Xexu, de Sant Bartomeu del Grau, juntament amb Disbauixa, van tancar la festa.
Enguany la festa no només hi van participar gegants. La colla gegantera d’Olost va convidar als castellers Nyerros de la Plana, que van fer una exhibició de castells molt aplaudida durant la plantada.
El Bateig de l’Adjutori
Un dels fets més destacats de la trobada d’enguany és el bateig del gegantó Adjutori Rocaguinarda de Pecanins. El divendres al Centre Cívic es va dur a terme l’exposició del treball de recerca de l’Ariadna Lladó, que tracta sobre els Gegants d’Olost, i que va donar fruit a la nova figura.  Es va exposar el procés de construcció i els més de 50 assistents van poder familiaritzar-se amb l’Adjutori. Tothom el va poder provar, especialment la canalla.
El dissabte es va dur a terme el bateig. Quan la plaça era plena de gom a gom, un còmic bisbe i el seu ajudant van ser els encarregats d’administrar el bateig. Els padrins de la nova figura de la família gegantera d’Olost són els Gegants de Vacarisses, amb la Vaca Xula. Les dues colles es van intercanviar regals, i la colla de Vacarisses va llegir un text dedicat a l’Adjutori.
El nou gegantó pesa aproximadament uns 20 quilos i està pensat perquè el pugui dur tothom. Durant la construcció s’ha vetllat perquè l’estètica i les proporcions segueixin les mides dels gegants. Els braços són d’espuma i no són rígids, fet que provoca que quan el gegantó balla vagi interactuant amb la gent.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any