Duran: ‘Senyor Rajoy, avui tanca la porta del diàleg’

  • Demana al president espanyol que negociï la convocatòria d'un 'referèndum consultiu'

VilaWeb
ACN
08.04.2014 - 20:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Josep Antoni Duran i Lleida, en la seva intervenció al congrés espanyol, ha demanat al president Mariano Rajoy que negociés la convocatòria d’un referèndum consultiu i ‘una àmplia revisió constitucional’. ‘Per què no podem arribar tots a un acord polític i sotmetre’l a un referèndum consultiu i no vinculant?’, ha demanat. Duran ha volgut remarcar que la proposició del parlament reclamava de poder convocar una consulta per a saber l’opinió dels ciutadans, i no pas declarar la independència. ‘Què espera per negociar. Estem disposats a negociar, i això significa negociar-ho tot’, ha insistit.

Ha aclarit que Catalunya no negociaria per mantenir la situació actual, ‘ni encara menys per fer marxa enrere’. Duran ha dit que calia solucionar aquest problema polític amb una ‘àmplia revisió constitucional’, un acord polític que després es pogués sotmetre a votació en una consulta ‘consultiva i no vinculant’, perquè ‘s’ha de pactar per continuar pactant’.

Segons ell, hi ha una ‘relliscada’ en el preàmbul de la proposició, quan diu que el resultat favorable al referèndum ha de tenir com a conseqüència la negociació entre l’estat i Generalitat per ‘convertir en realitat jurídica’ el resultat expressat a les urnes. Duran ha subratllat, en canvi, que la resta del text, i especialment la part normativa, deixava clar que el referèndum era ‘consultiu’, no vinculant en cap cas, i que allò que passés després dependria de l’acord amb l’estat.

‘No es pretén que sigui Catalunya qui ho decideixi tot. Es pretén saber la posició de Catalunya respecte del seu futur polític. Aquí no es discuteix sobre la presència o no de Catalunya dins Espanya; no és un debat sobre la independència, en cap paràgraf es fa referència a aquest contingut’, ha remarcat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any