Recreació de la Revolta de les Quintes de Gràcia

  • El barri barceloní recorda amb una representació un dels moments més emblemàtics de la seva història

VilaWeb
Redacció
06.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’abril de 1870 hi va haver un motí popular al barri de Gràcia de Barcelona contra una mobilització de lleves ordenada pel govern espanyol. Aquest fet és conegut com la Revolta de les Quintes i és un dels moments més destacats de la història de l’antiga Vila. Aquest migdia se’n recrearan els episodis més àlgids en una representació a la plaça de la Vila on hi participaran desenes d’actors voluntaris vestits d’època i grups de trabucaires vinguts d’arreu.

El motí va començar quan un grup de dones va assaltar l’ajuntament per impedir el sorteig de lleves que s’hi celebrava. Aquell any el govern espanyol havia fet una crida excepcional i molts homes s’havien d’incorporar obligatòriament a files. Les dones van cremar tots els papers al mig de la plaça i van fer tocar la campana cridant a sometent. Ràpidament tot el barri es va sumar a la revolta i durant gairebé una setmana es van alçar barricades i l’exèrcit no va parar de bombardejar.

Aquest fet detonant és el que es representarà avui a partir de les 12.30 a la plaça de la Vila. Un grup de figurants recrearà la manifestació i la crema dels papers i alguns actors representaran els personatges més destacats, com el del batlle Josep Derch, que va donar suport als revoltats. La recreació acabarà amb la intervenció dels trabucaires, que aixecaran les primeres barricades i ompliran de fum i soroll tota la plaça.

A més, les activitats de la Revolta de les Quintes s’allarguen fins el 26 d’abril. Dimecres vinent s’entregaran els premis de la Vila de Gràcia i el 13 d’abril es farà la Diada Castellera per la Independència. Serà a la plaça de la Revolució i a més dels amfitrions, els Castellers de la Vila de Gràcia, hi participaran els Nens del Vendrell i els castellers del Poble-sec i de Sant Cugat. Finalment, el dissabte 26 d’abril hi ha la Diada Bastonera, una trobada de colles vingudes de tot el país.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any