EL TC priva del dret de la pensió de viduïtat les parelles de fet catalanes

  • El Tribunal Constitucional ataca ara el dret civil català

VilaWeb
Redacció
28.03.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Constitucional espanyol (TC) considera que el fet que s’estableixin requisits diferents per a la pensió de viduïtat de les parelles de fet segons el lloc de residència vulnera el ‘dret d’igualtat’ dels ciutadans de l’estat espanyol. Per això, en una sentència feta pública ahir, va anul·lar l’article 174.3 de la Llei General de Seguretat Social, que diu que ‘en les comunitats amb dret civil propi, la consideració de parella de fet i la seva acreditació es farà d’acord amb la legislació específica’. 

La sentència afecta els territoris que tenen dret civil propi, és a dir: Catalunya, les Illes Balears, l’Aragó, Navarra, el País Basc i Galícia.

Els magistrats del TC diuen que el règim ha de ser ‘únic i unitari per a tots els espanyols’, és a dir, que per a cobrar la pensió de viduïtat cal una convivència estable amb durada ininterrompuda de cinc anys o més, i amb caràcter immediat a partir de la mort d’un dels dos membres. També cal que s’hagin inscrit almenys dos anys abans al registre de parelles de fet. En canvi, amb el dret civil català, el requisit per a la pensió de viduïtat de les parelles de fet consistia simplement a acreditar dos anys de convivència a Catalunya. 

El TC va centrar l’atenció en el paràgraf cinquè d’aquest punt, que remetia als requisits per acreditar l’existència d’una parella de fet a la legislació de les comunitats autònomes amb dret civil propi. La sentència diu que ‘el règim públic de seguretat social ha de ser únic i unitari per a tots els ciutadans i garantir alhora la igualtat de tots els espanyols en l’exercici dels drets i deures en matèria de seguretat social’. En conseqüència, ‘la determinació dels subjectes beneficiaris d’una prestació de la seguretat social, en aquest cas de la pensió de viduïtat, constitueix una norma bàsica que correspon d’establir a l’estat, i ho ha de fer de manera unitària per a tots els subjectes compromesos dins el seu àmbit de cobertura’. 

Segons els jutges, ‘no té cap justificació’ objectiva diferenciar entre les parelles de fet d’una comunitat autònoma que té dret civil propi i les d’una que no en tingui, i aquest punt de la llei –consideren– introdueix ‘un factor de diversitat determinant de la desigualtat de tractament en el règim jurídic de la pensió de viduïtat’. A més, podria conduir ‘a un resultat desproporcionat’ perquè, ‘depenent de la comunitat autònoma de residència, el supervivent de la parella de fet pot tenir accés o no al cobrament de la pensió’. 

Vot particular

El text, redactat pel ponent Luis Ignacio Ortega, resolia una qüestió d’inconstitucionalitat presentada per la sala social del Tribunal Suprem, que demanava al TC que aclarís si la llei podia establir distincions segons la comunitat de residència. 

La sentència fou objecte dels vots particulars dels magistrats Encarnació Roca i Juan Antonio Xiol. Aquests dos magistrats van discrepar-ne per dues raons. En primer lloc, perquè creien que el Tribunal Constitucional no havia d’haver admès a tràmit la qüestió de competència. I en segon lloc, perquè consideren que l’aplicació del precepte de la llei no origina situacions de desigualtat segons la comunitat autònoma de residència: ‘La configuració de l’ordenament civil espanyol com a un sistema plural no ha estat considerada inconstitucional, ni contrària al principi d’igualtat per part d’aquest tribunal.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any