Segons el Financial Times, la sentència del TC pot afavorir una declaració unilateral d’independència

  • El diari analitza en un article l'impacte de la decisió del tribunal

VilaWeb
Redacció
26.03.2014 - 09:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El prestigiós diari britànic Financial Times es fa ressò avui de la sentència emesa ahir pel Tribunal Constitucional espanyol que tombava la declaració de sobirania aprovada fa més d’un any pel parlament català. Pel diari, la decisió del tribunal podria enfortir el procés sobiranista i encaminar-lo cap a una declaració unilateral d’independència. L’article, signat pel periodista Tobias Buck, destaca que la sentència negui al poble de Catalunya la condició de subjecte polític i legal sobirà, tal com deia la declaració. Ensems, remarca que, a l’estat espanyol, ‘en el marc de la constitució, una comunitat autònoma no pot convocar unilateralment un referèndum d’autodeterminació’.

S’hi recorda l’auge recent de l’independentisme, ‘reflectit en manifestacions que han fet sortir al carrer més d’un milió de persones, en un suport creixent a la separació d’Espanya’. I recorda el compromís expressat per Artur Mas de convocar la consulta el mes de novembre.

Un compromís qüestionat per la sentència d’ahir, diu el diari, que preveu que d’ací a uns mesos potser el tribunal s’haurà de pronunciar específicament sobre la legalitat de la consulta.

Així mateix, fa una distinció dels conceptes ‘dret de decidir’ i ‘autodeterminació’, i explica que la sentència atorga al Principat un rang ‘molt inferior’ al dret d’autodeterminació.

El Financial Times considera que amb aquesta sentència el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, deu confiar que ‘afeblirà la demanda independentista i farà que Mas proposi un acord més modest i negociat amb Madrid’.

Però conclou que la decisió del TC pot tenir l’efecte invers: ‘Podria enfortir la idea dels catalans que defensen una declaració unilateral d’independència, una solució que podria causar una gran preocupació en dirigents empresarials, tant a Barcelona com a la resta de l’estat.’

Informació relacionada:

Editorial de Vicent Partal: Una sentència inútil

Vídeo: Qui decideix la sobirania? I la independència?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any