Els primers premis al lector atent

  • Avui, al Born Centre Cultural, es lliura el premi Borni, que guardona el lector que hagi trobat el millor anacronisme en novel·les històriques · Hi participaran vint-i-dos autors, que llegiran fragments de les seves novetats

VilaWeb
Redacció
26.03.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Si en alguna novel·la històrica ambientada al nostre país algú menja patates abans del segle XVI, sospiteu. Si sou un lector atent us adonareu que alguna cosa no va del tot bé, perquè de patates, aleshores, aquí no en teníem. Trobar aquesta mena d’anacronismes és l’objectiu del premi Borni, organitzat pel Born Centre Cultural (Born CC) i que guardona els lectors més atents. ‘Ens ha impressionat la capacitat d’anàlisi i d’investigació dels lectors, perquè queda clar que la lectura és una experiència intensa, hem quedat garratibats’, diu Màrius Serra. Avui un dels lectors participants s’endurà aquest premi, que s’estrena enguany. A més, el BornCC ha programat un gran acte (19.30) per al lliurament, amb presència de vint-i-dos autors de novel·les publicades recentment i situades en una època concreta: Martí Gironell, Enric Calpena, Gemma Freixas, Jordi Mata, Rafel Nadal, Carla Gràcia, Care Santos i Albert Vilaró, entre més. Cadascun llegirà un fragment de la seva darrera novel·la.

A més de ser el primer premi per a lectors atents, també hi haurà un concurs per al públic de l’acte. Tothom qui hi assisteixi obtindrà un petit formulari on haurà d’endevinar en quin any se situa cadascuna de les vint-i-dues novel·les dels autors participants. Hauran de fer-ne una mitjana, entre l’any 1000 i l’any 2000 i qui s’hi acosti més guanyarà, com a premi, les vint-i-dues novel·les d’aquests autors. Això sí, ja us avancem que la novel·la de Martí Gironell queda fora de concurs: la seva novel·la, ‘El primer heroi’, és ambientada en la prehistòria i, per tant, en un any abans de Crist.

Per una altra banda, el guanyador del premi Borni 2014 obtindrà una lupa, de gran utilitat per a detectar errors històrics en les futures novel·les, la col·lecció completa dels llibres editats pel Born CC i un passi gratuït per a totes les activitats organitzades per aquest centre durant el 2014. El jurat el formen Enric Calpena, Jordi Galceran, Albert Sánchez Piñol, Màrius Serra i Quim Torra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any