Les Marxes de la Dignitat inunden Madrid contra les retallades

  • Durant aquestes últimes setmanes havien sortit des de diferents punts de l'estat espanyol per reclamar 'pa, feina i sostre'

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.03.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els principals moviments socials, sindicats i lluites sectorials van unir forces i aquests últims dies havien marxat des de diverses ciutats de l’estat espanyol, entre les quals Barcelona, València i Palma, per a confluir ahir a Madrid. Amb el lema ‘Pa, feina, sostre i dignitat’, l’objectiu d’aquestes ‘Marxes de la Dignitat era fer un cop de força contra el poder de l’estat i aconseguir que el govern espanyol dimiteixi. I la confluència de les columnes va convertir Madrid en una marea de ciutadans indignats que van fer sentir el clam contra el govern espanyol.

Una vintena de detinguts i una vuitantena de ferits

Almenys 24 persones, tres d’elles menors, han estat detingudes acusades d’atemptat i resistència a l’autoritat. Segons el Samur, els incidents també han deixat més d’una vuitantena de persones ferides, entre elles una cinquantena de policies i una trentena de persones que participaven en la marxa. Quatre dels policies ferits han hagut de ser hospitalitzats, dos amb commoció cerebral.

Reivindicacions

La ‘situació d’emergència social ens convoca a donar una resposta col·lectiva i massiva de la classe treballadora, la ciutadania i els pobles’, diuen els convocants en el manifest col·lectiu, que carrega contra el pagament del deute i les retallades. 

Alerten de com es malgasta el talent col·lectiu de la societat, amb milions de treballadors sense feina, mentre la patronal ho aprofita per a baixar salaris i condicions laborals. També de la gravetat que milers de famílies hagin perdut casa seva ‘per a alimentar la voracitat insaciable d’uns banquers sense escrúpols’ i d’un ‘sistema patriarcal que arrossega a èpoques del passat, negant a les dones el dret de decidir sobre els seus cossos’.

Carreguen contra el pagament d’un deute que consideren il·legítim i contra les polítiques executades ‘al dictat de la troica’, ‘consistents en el robatori de drets i l’empobriment generalitzat de la majoria social’. I retreuen les retallades dels pressupostos de salut, educació, dependència, transports públics, aigua, energia, comunicacions i serveis socials. 

‘Per a la majoria social, aquesta crisi-estafa significa un drama humà gegantí’, diuen. I per això s’han mobilitzat per a portar les protestes fins a la porta del govern de Mariano Rajoy. Una mobilització ‘contra el pagament del deute, per l’ocupació digna, per la renda bàsica, pels drets socials, per les llibertats democràtiques, contra les retallades, la repressió i la corrupció’, per una societat d’homes i dones lliures’. Una mobilització que volen que serveixi per forçar la dimissió de l’executiu del PP espanyol.

informació relacionada: 

Diego Cañamero: ‘Ser nacionalista també significa defensar els drets socials’


Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any