Els primers passos a Twitter d’algunes personalitats del país

  • Us proposem una selecció dels primers piulets a la xarxa social de personatges i entitats destacats de casa nostra

VilaWeb
Martí Crespo
22.03.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Mitjançant l’eina FirstTweet que ha llançat Twitter per a celebrar el seu vuitè aniversari, hem anat a cercar quin va ésser el primer piulet de personalitats i entitats del nostre país amb presència activa, i en alguns casos veterana, a la xarxa social californiana nascuda el 21 de març de 2006.

Comencem la repassada amb l’ex-Trinca Josep Maria Mainat i l’escriptor Quim Monzó, dos dels piuladors nostrats més actius a Twitter. S’hi van sumar relativament tard, a la xarxa social, i quasi al mateix temps: el 20 i el 25 de febrer de 2011, respectivament. Tots dos també coincideixen en el fet que són tan piuladors com repiuladors compulsius. Mainat va estrenar-s’hi amb una resposta a la Nina i Monzó, amb un repiulet a Factor TV:

L’escriptora i periodista Pilar Rahola encara és més nova, a Twitter, però això no impedeix que hi sigui tan activa com Monzó i Mainat. El 22 de novembre de 2012 hi arrencava amb ‘les primeres piulades’.

Un any i mig abans, la diputada de Compromís, Mònica Oltra, havia activat el compte amb la seva contundència habitual. Així, lluny del to neutre de moltes de les primeres piulades, Oltra carregava el 18 de febrer de 2011 contra el PP pel seu rebuig a la creació d’una oficina antifrau, i hi enllaçava un dels seus posteriorment famosos vídeos de YouTube d’intervencions a les Corts.

El principal objectiu d’Oltra, el president valencià Alberto Fabra, va trigar un any a treure el nas a la xarxa social, amb un missatge radicalment diferent.

Més veterà a Twitter és el president d’ERC Oriol Junqueras, que s’hi va estrenar l’abril del 2009 com a europarlamentari des de Brussel·les.

També aquell any, i lluny de casa, va descobrir Twitter l’economista Xavier Sala i Martín. Ho va fer des de San Francisco, on té la seu l’empresa, com a membre de la junta barcelonista de Joan Laporta, i cridant ‘Visca el Barça’.

Amb el mateix crit va començar a la xarxa social el FC Barcelona, un any i escaig abans, el 10 de maig de 2008.

Per cert, un dels jugadors blau-grana més seguits i llegits a Twitter, Gerard Piqué, hi va entrar el desembre del 2010 de la mà d’un company seu, Carles Puyol, present des de l’abril anterior:

I a Perpinyà, la USAP s’hi estrenava el 20 d’abril de 2009 amb un piulet ple d’emoció celebrant que per primera vegada des del desembre del 2004 el principal equip de rugbi del país encapçalava el Top 14. Dos mesos després aixecava el planxot a París.

Un altre moviment de masses al nostre país, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), va estrenar-se a Twitter el febrer del 2011 per a anunciar la Conferència Nacional per l’Estat Propi, l’acte embrionari de l’entitat, que no es va constituir formalment fins el 10 de març de 2012 al Palau Sant Jordi de Barcelona.

Dos anys després de l’assemblea constituent, i amb un currículum de mobilitzacions històriques sense parangó, la seva presidenta, Carme Forcadell, ha vist el moment de fer el pas a Twitter. Tot i que s’hi va obrir un compte personal el 17 de febrer passat, gràcies a la popularitat de l’ANC ja ha acumulat més de vint mil seguidors.

Per a una xifra semblant de seguidors piula la monja Teresa Forcades des del 24 de febrer de 2013.

Ada Colau, cara visible del moviment social generat al voltant de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, va entrar a Twitter abans que Forcadell i Forcades, el gener del 2010, i ha acumulat quatre vegades més volum de seguidors: cent quinze mil.

Si no ens fixem en la quantitat de seguidors, sinó en la quantitat de temps presents a la xarxa social, l’editora i coordinadora de l’edició en anglès de VilaWeb, Liz Castro, va dir que ‘aprenia a fer anar Twitter’ el llunyà 25 de setembre de 2008.

Encara va més enrere el periodista especialitzat en noves tecnologies Albert Cuesta, que el provava el 12 de juny de 2007.

Però el veterà de debò és un altre expert d’internet i el disseny web, Josep M. Ganyet, que el 10 d’abril de 2007 s’hi donava d’alta a poc a poc i amb bona lletra

Per a tancar aquest recorregut, us proposem de fixar-vos en el compte del grup Antònia Font. Els primers passos van ésser la primavera del 2011…

…i els últims compassos, el 31 de desembre passat, acomiadant-se de la xarxa social i del públic en general a ritme de ‘Viure sense tu‘.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any