Eleccions municipals a Catalunya Nord: qui són els candidats de Perpinyà?

  • El batlle Jean-Marc Pujol se sotmet a les urnes per primera vegada · L'ultradretà Louis Aliot avança amb força a les enquestes

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.03.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els nord-catalans votaran diumenge, en la primera volta, els representants als consells municipals. A Perpinyà, el batlle actual, Jean-Marc Pujol, se sotmetrà per primera vegada a les urnes. L’any 2009 va agafar el relleu de Joan Pau Alduy, que decidí de retirar-se a un segon terme. Serà el moment, doncs, de saber el suport real de Pujol, que se les haurà amb el candidat del Front Nacional, Louis Aliot, que és possible que guanyi força posicions.

A Perpinyà, Unitat Catalana (UC) tornarà a presentar-se a les llistes del partit de centre-dreta Unió per un Moviment Popular (UMP), de Jean-Marc Pujol. El dirigent d’UC, Brice Lafontaine, espera aconseguir una regidoria, i també una vice-presidència a l’Aglomeració Perpinyà-Mediterrània. En declaracions a l’ACN, Lafontaine deia fa uns quants dies que Pujol demostrava ‘sensibilitat’ amb el catalanisme. Recordava que el sistema electoral francès de dues voltes deixava ‘sense opcions’ moltes formacions petites com Unitat Catalana que, per manca de recursos econòmics i ressò mediàtic, tenen moltes dificultats a difondre el missatge. Amb tot, Lafontaine apuntava que si formaven part de la llista de la UMP era perquè un partit ‘influent’ com aquest incloïa en el programa electoral el foment del català, la immersió lingüística a les escoles o la retolació de carrers en català, entre més qüestions. ‘Si hi som és perquè ens valoren i ens donen legitimat’, afegia. 

També CDC havia format part anteriorment de les llistes d’UMP, però enguany ha decidit de trencar-hi. El president de CDC a Catalunya Nord, Jordi Vera, ha denunciat que Jean Marc-Pujol no havia ‘respectat el pacte’ signat fa dos anys, que preveia d’incloure cinc candidats de CDC a la llista, i n’ha posat en dubte la ‘qualitat democràtica’. Per Vera, l’actuació de Pujol ‘ha tancat la porta a qualsevol col·laboració institucional d’un partit de govern com ho és CDC a la Catalunya del sud’. Finalment, el responsable de la secció de Perpinyà de CDC-Catalunya Nord, Philippe Simon, juntament amb Jean-Christophe Nou, portaveu dels joves del MoDem, encapçalen la candidatura ‘Jeunes Engagés‘ (Compromís Jove).  

Tot i que Jean-Marc Pujol encapçala les enquestes, caldrà veure quina representativitat acaba obtenint Louis Aliot, dirigent del partit d’ultradreta Front Nacional. L’avanç que en pronostiquen els sondatges neguiteja força la UMP i l’esquerra, que ja han fet crides a acudir a les urnes per impedir-ne la victòria. 

A més dels partits catalanistes, UMP i FN, a Perpinyà es presenten unes quantes llistes més: Jacques Cresta, del PS-PRG-PC; Clotilde Ripoull, del SE; Jean Codognès, de l’EELV; Stéphanie Font, de l’NPA; i Liberto Plana, de LO.

Aquest diumenge hi haurà una primera volta dels comicis, tant als consells municipals com també a l’Aglomeració Perpinyà-Mediterrània. I si calgués la setmana que ve es faria la segona volta electoral, i definitiva. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any