Madrid és el Titànic?

  • Trenta-dos anys després del famós article de Félix de Azua, ara Madrid es pregunta que té Barcelona que no tingui ella

VilaWeb
Redacció
10.03.2014 - 02:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Félix de Azúa va escriure al maig del 1982 un celebrat article a El País que es titulava ‘Barcelona és el Titanic?‘. Segons l’article, la Barcelona brillant de la transició havia desaparegut, rematada per les barretines nacionalistes. I explicava que Madrid era, ara sí, la gran capital cosmopolita, el lloc on calia anar per ser lliure i feliç, per veure món i per aprendre. El País ara ha publicat un altre article amb el títol suggeridor de ‘Què té Barcelona que no tingui Madrid?‘. Sembla una torna; això sí, amb un contingut més comercial i no tan ideològic com el del text que va bastir la teoria del Titanic. Madrid sembla que plega veles.

L’article apareixia a la secció de moda, signat per Leticia García. Malgrat que, aparentment, parla de botigues, aboca una càrrega de profunditat contra la Madrid actual. La raó primera de l’article és que a Barcelona s’han instal·lat o s’instal·laran ben aviat botigues molt importants de grans marques mundials que no volen anar a Madrid, com ara Uniqlo&Other Stories.

Per l’autora, aquestes noves arribades són l’emblema de la decadència de Madrid enfront de Barcelona. I ho argumenta no solament fent referència al nombre de turistes (Barcelona gairebé dobla Madrid), sinó també a l’estil de la ciutat, que diu que és ‘més avantguardista’ que el de Madrid, amb una clientela jove i innovadora molt valorada internacionalment.

Aquest article s’afegeix a uns quants que han anat apareixent aquests darrers mesos en diverses publicacions amb aquest mateix to. La derrota de les aspiracions olímpiques, la celebració d’un congrés com el Mobile World o el fet que l’aeroport de Barcelona s’acosti ràpidament en importància al de Madrid i tingui vols regulars de l’Airbus 380… Tot plegat neguiteja alguns cercles de la capital espanyola, que encara es pensaven que el Titanic era la capital de Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any