Guifi.net, Goteo i Fairphone, entre les grans innovacions socials digitals segons The Guardian

  • El diari anglès destaca els deu personatges i iniciatives més innovadors en aquest sector

VilaWeb
Redacció
03.03.2014 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Internet incideix cada vegada més en la manera com treballem, juguem i ens relacionem. Una conseqüència natural és que moltes de les innovacions més interessants que permeten a la gent de col·laborar en la resolució de grans desafiaments socials són en línia. El diari The Guardian ha demanat a dos experts en innovació social digital els deu personatges i iniciatives clau en aquest sector: quatre de les propostes tenen relació directa amb el nostre país.

És el cas de Tomas Diez, cofundador de l’Smart Citizen Kit, una iniciativa barcelonina que dóna eines als ciutadans per a millorar la vida urbana a través de la captura i l’anàlisi de dades ambientals a l’instant.

Un altre personatge destacat és Ramon Roca, fundador de la xarxa Guifi.net. Apareguda el 2004 com una resposta a la manca de banda ampla a la Catalunya rural, la xarxa s’ha estès node a node per tot el país (i enfora) com a xarxa de telecomunicacions alternativa a les grans operadores. De Guifi.net, en vam parlar a ‘L’internauta’ fa dos anys amb Roger Baig.

També s’hi parla de Susana Noguero, Enric Senabre i Olivier Schulbaum, cofundadors de Goteo, una de les nombroses plataformes de micromecenatge que s’han activat aquests últims anys a casa nostra. En aquest cas, els autors del rànquing destaquen la singularitat de Goteo a l’hora d’ajudar a finançar específicament iniciatives creatives i innovadores independents que contribueixin al bé comú, el coneixement lliure i la comunitat de codis oberts.

Entre els deu millors de The Guardian també es destaca el Fairphone, el mòbil ètic impulsat des dels Països Baixos i en què treballa el mallorquí Miquel Ballester. Amb ell, precisament, vam parlar-ne la setmana passada a ‘L’internauta’.

La resta d’iniciatives comentades a l’article són Arduino, Zooniverse, Safecast, Your Priorities, Ushahidi i OpenCorporates.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any