La justícia europea declara il·legal el cèntim sanitari

  • L'anul·lació implicarà la devolució de 13.000 milions cobrats

VilaWeb
ACN
27.02.2014 - 11:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha declarat il·legal el cèntim sanitari aquest dijous perquè vulnera la directiva comunitària sobre impostos especials. La sentència té caràcter retroactiu, perquè els jutges de Luxemburg acusen “la Generalitat i el govern espanyol” de no haver actuat “de bona fe al mantenir aquest tribut durant més de deu anys”, ignorant els dictàmens anteriors que ja advertien de la seva il·legalitat. Aquesta decisió pot obligar l’Estat a retornar 13.000 milions d’euros, tot i que bona part d’aquesta quantitat podria haver prescrit.

El litigi prové d’una reclamació presentada per l’empresa catalana Transports Jordi Besora S.L., que assegura haver pagat 45.632,38 euros entre el 2005 i el 2008 per l’impost del cèntim sanitari. L’empresa exigeix que se li retornin els diners i arran de la seva denúncia, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va demanar a Europa que aclarís si la taxa està o no en conformitat amb la directiva europea d’impostos especials.

‪El cèntim sanitari no s’aplica a Catalunya des de l’1 de gener del 2013, ja que, per normativa estatal, ha quedat inclòs dins de l’impost dels hidrocarburs, que també grava la gasolina, el gasoil, la calefacció i el fuel amb l’objectiu de cobrir despeses sanitàries. Es tractava d’un impost estatal amb dos trams: la part estatal i la part autonòmica. Catalunya va començar a implementar la part autonòmica el 2003. Aleshores, es gravaven 2,4 cèntims per litre de carburant i més tard es va incrementar a 4,8 cèntims.

El Tribunal de Luxemburg dóna la raó al seu advocat general, Nils Whal, que el passat 24 d’octubre ja va advertir que el cèntim sanitari vulnera la legislació comunitària sobre impostos especials perquè no té un objectiu específic no pressupostari. És a dir, que només serveix per recaptar i no s’ha pogut demostrar que busqui realment desincentivar el consum d’hidrocarburs. El govern espanyol va demanar a la justícia europea que la seva sentència s’apliqui només a la recaptació futura, per poder-se estalviar haver de retornar aquests 13.000 milions que podrien agreujar el dèficit públic.

La Generalitat ha recaptat 828,8 milions d’euros gràcies al cèntim sanitari els anys 2010 (en què va ingressar 269,7 milions), el 2011 (260,1 milions) i el 2012 (299 milions). Fins al gener del 2013, 13 comunitats autònomes cobraven el cèntim sanitari, carregant entre 1,2 i 4,8 cèntims el litre de carburant. Precisament Catalunya cobrava el tipus màxim, com el País Valencià i les Balears o Andalusia, Cantàbria, Castella i Lleó, Castella-la-Manxa, Extremadura i Múrcia. Euskadi, l’Aragó i La Rioja no aplicaven aquest impost.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any