El mòbil de l’era Snowden

VilaWeb
Redacció
26.02.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Javier Agüera és un joveníssim emprenedor madrileny que, amb sols setze anys, va fer pinya amb el músic Rodrigo Silva-Ramos per entrar, una mica agosaradament, en la complexa indústria de la telefonia. Ho van fer al començament del 2009 amb un nom, GeeksPhone, i una idea fixa: oferir mòbils intel·ligents de gamma mitjana i alta, a un preu com més assequible millor i amb la intenció de distanciar-se del que anomenaven ‘opacitat del sector’. En molts fronts, val a dir: des del cost dels aparells fins al sistema operatiu, passant per la seguretat i la intimitat de les comunicacions.

El currículum de GeeksPhone es va estrenar amb el One, el primer telèfon intel·ligent basat en el sistema operatiu Android de Google que va llançar al gran públic una marca europea, el gener del 2010. L’any passat, en ocasió del Mobile World Congress (MWC) de Barcelona, Agüera i companyia van presentar-hi els dos primers terminals mundials que funcionaven amb el sistema operatiu per a mòbils de Mozilla, el Firefox OS. I dotze mesos després, la setmana vinent aterren a la principal fira de la mobilitat amb dues novetats més, fidels a l’esperit ‘obert’ de l’empresa. D’una banda, el Revolution, un mòbil mitjà que no es destaca precisament pel maquinari, sinó perquè serà el primer telèfon al mercat multiOS: és a dir, que oferirà a l’usuari la possibilitat d’engegar-se amb Firefox OS o Android i alternar tots dos sistemes segons les preferències. I, d’una altra banda, el BlackPhone, definit encertadament per The New Yorker com ‘el telèfon de l’era Snowden’.

El BlackPhone, del qual es poden començar a fer pre-comandes al MWC mateix, és en efecte un dels nombrosos aparells i serveis tecnològics pensats per donar resposta a les revelacions de l’analista informàtic Edward Snowden sobre la xarxa mundial d’espionatge de les telecomunicacions controlada pel govern dels EUA. Així, des de la filtració de l’existència del programa Prism de l’Agència de Seguretat Nord-americana (NSA) han aparegut força aplicacions de missatgeria instantània xifrades i navegadors d’internet segurs. L’empresa espanyola, en col·laboració amb la companyia de seguretat nord-americana Silent Circle, s’hi ha afegit amb un mòbil prometedor, diuen els experts. És dissenyat per un reconegut equip de criptògrafs al capdavant dels quals hi ha un dels pioners d’aquest àmbit, Phil Zimmermann, conegut pel fet d’ésser el pare del veterà programa de xifratge, firma i autenticació PGP, el 1991.

Com explica a la web, ‘BlackPhone és el primer telèfon intel·ligent del món que dóna prioritat a la intimitat i el control de l’usuari, sense cap lligam amb operadores o venedors. Porta preinstal·lades totes les eines necessàries per moure’s pel món, fer negocis i mantenir el contacte amb els altres, i alhora estar protegit d’ulls indiscrets.’ Ho aconsegueix amb un sistema operatiu propi basat en Android, PrivatOS… i apel·lant als futurs usuaris: ‘BlackPhone no deixa d’ésser un telèfon mòbil i demana, per tant, la prudència de l’usuari.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any