Sant Pol quina hora és?

  • 15 de febrer de 1714, mort i renaixement d’un poble

VilaWeb
Redacció
13.02.2014 - 21:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Sant Pol de Mar, en el marc dels actes de celebració del Tricentenari, recrearà els fets del 15 de febrer de 1714 que van conclore amb l’incendi i la destrucció de gran part del poble. Les tropes borbòniques van voler acabar de socarrel amb un dels punts de subministre marítim a la Barcelona assetjada. 15 dies abans les tropes d’Ermengol Amill havia fet rendir la guarnició, la represàlia borbònica acabaria amb el poble en flames i la destrucció del campanar. Es d’aquests fets que neix la dita de “Sant Pol quina hora és?”. La commeoració es farà aques dissabte 15 de febrer.

La recreació històrica dels fets anirà acompanyada de diversos elements teatralitzats i artístics a diversos punts del nucli antic. Des de la Plaça de l’estació. l’espectacle anirà pel Carrer Nou, la Plaça de Sant Pau i acabarà a la Platja dels pescadors.

Aquests fets tenen estreta relació amb la recreació històrica que es farà a Arenys el 23 de febrer. El regiment de fusellers que va fer rendir Sant Pol havia desembarcat entre Arenys i Canet la tarda del 30 de gener i va anar a Sant Pol a prendre la guanició.

El coronel Amill escrivia -el dia 31 de gener des de Sant Pol- als Consellers de Barcelona: “El dia trenta a les cinc de la tarda amb poca diferència arribàrem a prendre terra trobant a la gent d’allí bastanta alborotada, desembarcant sense la menys intromissió entre Canet i Arenys. Els sometents no ha prés les armes tal com ens pensàvem, només alguns més senyalats, no ha sigut com es voceava per aquesta ciutat desconfiant molts de la meva arribada, no obstant van acudint gent no dubtant de que si hi ha medis, a fi de no atropellar el país, anirà prenent cos la importància de l’empresa”.



 



Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any