Compromís demana a Europa protegir Columbretes dels riscs de les prospeccions petrolieres

  • La formació li ha traslladat a l'eurodiputat d'Iniciativa Raül Romeva la preocupació per les prospeccions petrolieres a l'entorn d'aquestes illes

VilaWeb
Redacció
07.02.2014 - 12:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Així, tal com ha explicat el coportaveu de Compromís an les comarques de Castelló, Carles Mulet, Romeva ha registrat una pregunta escrita a la Comissió de l’Europarlament, en la qual es demana que aquesta s’implique per a evitar danys irreparables tant a les Columbretes com a sectors estratègics en l’economia de Castelló com són el turisme i la pesca de tot el litorial de les comarques de Castelló.

En la seua pregunta, Romeva demana saber quines mesures pensa adoptar la Comissió per garantir la protecció d’aquest entorn singular, després de saber que el Govern Espanyol ha tret a exposició pública l’Estudi d’Impacte Ambiental del projecte de l’empresa Cairn Energy de prospeccions per a cercar petroli a l’entorn de les Illes Columbretes (Castelló).

Les illes Columbretes van ser declarades Parc Natural pel Decret 15/1988, del 25 de gener, del Consell de la Generalitat Valenciana, i reserva marina de 4.400 hectàrees (una de les majors d’Espanya) per Ordre del 19 d’abril de 1990, del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. Van ser recalificadas com a Reserva Natural per Llei 11/1994, del 27 de desembre, de la Generalitat Valenciana. Així mateix està declarada com: Zona Especialment Protegida d’Importància per al Mediterrani (ZEPIM), Lloc d’Importància Comunitària (LIC), Zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA), i microrreserva de flora.

El projecte presentat per l’empresa Cairn Energy manca de fonament tècnic, sent un simple compendi de generalitats, estudis propis, sense rigor ni avaluació real de l’impacte que tant la prospecció sísmica com els treballs posteriors, en cas de produir-se, podria donar en sectors estratègics castellonencs com el turisme i la pesca, o el greu impacte mediambiental.

La prospecció sísmica en 3D suposarà injectar 259 decibels en el mar, la qual provocaria la mort instantània de peixos i crustacis, o danys irreparables en la fauna marina, així com l’efecte de fugida de la pesca, que tardaria anys a revertir-se.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any