Contra el vostre copagament, els nostres drets

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El sector d’atenció a persones amb discapacitat i malaltia mental, persones en situació de dependència i/o en risc de patir-la, es troba en una situació insostenible a causa de la conscient voluntat política del PP de desmantellar l’accés als serveis públics i privatitzar l’atenció d’aquestes persones.

Els canvis continus en els models de finançament del sector, passant d’un model de concertació que permetia prevenir plurianualment els ingressos i despeses a un model de co(re)-pagaments, a més de retallades contínues en les subvencions i l’incompliment o endarreriment en els pagaments, han fet que poc a poc vagen desapareixent drets socials fonamentals com els que atorga la Llei de Dependència o el d’atenció a persones amb discapacitat.
 
Malgrat que aquest sistema no era ideal, ja que en realitat era un sistema mixte que usava entitats sense ànim de lucre que, en moltes ocasions, es trobaven gestionades pels propis familiars d’usuaris, que vetlaven de manera organitzada per tal que els seus familiars foren atesos amb els recursos necessaris, la situació d’aquest sector ha anat empitjorant en els darrers dos anys fins trobar-se en una situació a hores d’ara desesperada. Els professionals adscrits a aquest sector han viscut la incertesa constant de quan seria el moment de cobrament de les seues nòmines, moltes de les entitats que gestionen aquest sector s’han vist obligades a recórrer a crèdits bancaris per a poder cobrir les despeses més immediates. A més, des del Ministeri de Sanitat s’han eliminat les ajudes i cotitzacions a la Seguretat Social per a aquelles persones que eren cuidadores no professionals de persones dependents, han retallat i paralitzat en la pràctica els drets reconeguts a la Llei de Dependència. En nombroses ocasions, paraules com les del president Rajoy han angoixat els i les usuàries, els i les treballadores del sector i els seus familiars, quan s’ha parlat de la suposada ‘inviabilitat’ del sistema d’atenció a aquestes persones, arguments que han estat reforçats per la Conselleria. L’estratègia bastida pel PP intenta aconseguir l’eliminació dels drets d’aquestes persones, desmantellant i deixant morir d’inanició aquest sector, per tal que finalment es presente la iniciativa privada com l’única possible.

El Consell vulnera drets fonamentals al posar en marxa retallades en les subvencions, al paralitzar la taxa de reposició de la Llei de la Dependència, i l’aprovació d’un decret i una ordre de repagament, que agreuja la situació de desemparament de les persones que necessiten la garantia d’aquestos drets.

Aquestes mesures impulsades pel PP impliquen una veloç reculada en el sistema de serveis socials existent durant la democràcia, i ens retornen a un estat de beneficiència que garanteix drets socials solament a aquells o aquelles que se’ls puguen pagar. Aquestes polítiques, que ens fan recular a la caritat social, han estat denunciades per EU, que ha posat en marxa al País Valencià la campanya Davant el vostre repagament, els nostres drets, en la qual s’hi inclouen mocions municipals, iniciatives a les Corts Valencianes, encaminades a exigir la retirada del Decret 113/2013 del 2 d’agost, amb el qual el Consell estableix el repagament i les quanties en els preus públics que s’han de percebre en l’àmbit dels serveis socials. A més, ens oposem frontalment a les retallades en la Llei 39/2006 (promoció de l’autonomia personal i atenció a persones en situació de dependència) exigim al Govern d’Espanya la retirada del Reial Decret Llei 20/2012 i la derogació de l’ordre 21/2012 de la Conselleria de Justícia i Benestar Social. I des d’EU demanem també la creació d’una mesa negociadora on s’hi troben representades totes les parts: entitats titulars, treballadors i treballadores, usuaris i usuàries, agents socials, familiars i administracions implicades per tal de resoldre el futur del sector vetlant en tot moment per un model d’atenció de qualitat que no atempte contra la dignitat i els drets d’aquestes persones. Divendres passat Marga Sanz, Esther López Barceló i el coordinador d’IU Cayo Lara es reuniren amb els membres de diverses plataformes del sector de la discapacitat i la dependència, als quals exposaren les seues exigències per tal que s’obrira una mesa de diàleg amb el sector, on trobem una representació de tots i totes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any