Les alternatives més segures a Whatsapp

  • Hi ha moltes aplicacions de missatgeria instantània que xifren les comunicacions · Redact, Whistle.im, ChatSecure, Telegram i Heml.is en són algunes

VilaWeb
M. Crespo
03.02.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquests últims temps, a internet, hi ha una viva competència en el sector de la missatgeria instantània per a mòbils. Uns quants noms es reparteixen el pastís: Whatsapp a occident, Line i WeChat a orient… Però per darrere de tots aquests grans actors, hi ha una colla d’aplicacions que miren de fer-s’hi un lloc apel·lant a un tret diferencial: la seguretat de les comunicacions.

Arran de les recents denúncies d’espionatge en massa de les comunicacions via internet, els usuaris cada vegada són més conscients de la seva intimitat. Per això no és estrany que neixin serveis amb un valor diferencial: la protecció de les dades personals. De fet, els desenvolupadors de Whatsapp mateix es van trobar obligats a resoldre aquest inconvenient quan els va reclamar que se’n xifressin els missatges. Tot i que la companyia assegura que des de l’estiu del 2012 les versions de l’aplicació per a Android i iOS són segures, no s’han aportat dades del mètode de xifratge utilitzat.

Aprofitant la poca definició en aquest terreny, algunes empreses han mirat de trobar un lloc en la missatgeria instantània aportant més seguretat als usuaris.

Redact

És el cas de Redact, llançat fa un any com ‘la primera aplicació de missatgeria instantània del tot segura’. Per mitjà d’un sistema de comunicació d’igual a igual (P2P), l’app assegura que no emmagatzema cap missatge, informació dels contactes o noms d’usuari, ‘per a evitar així qualsevol robatori d’informació’. Per a preservar encara més la intimitat, Redact assigna automàticament a cadascú un PIN i no demana mai, doncs, cap nom d’usuari, correu electrònic ni número de telèfon. Redact és de pagament: costa 4,67 dòlars per a Android i 5,99 per a iOS.

Whistle.im

En una línia semblant, des del setembre del 2013 un grup de desenvolupadors alemanys impulsa Whistle.im, un client de missatgeria en fase beta per a mòbils amb el sistema operatiu Android i també accessible via navegador. ‘A Whistle.im creiem que la intimitat no té res a veure amb el fet d’amagar coses, sinó que és un dels nostres drets fonamentals. Tant si envies dades empresarials sensibles als teus socis com si reveles un secret a la premsa, parles íntimament amb la parella o fas broma amb els amics, no t’hauria d’amoïnar si els governs i les companyies t’espien per una raó o una altra.’

BBM

Per a mòbils BlackBerry hi ha BBM, una de les aplicacions més veteranes i reconegudes del mercat: des de l’any passat, s’ha ampliat també a mòbils Android i iOS. La seguretat és el principal reclam de BBM (BlackBerry Messenger), que treballa amb els seus propis servidors, amb sistemes d’encriptació de dades i amb un PIN per a cada usuari.

ChatSecure

Una altra opció per a xifrar les comunicacions en línia, gratuïta i de codi obert, és ChatSecure, amb versió en català. En aquest cas, es tracta d’un programa per a mòbils (Android i iOS) i per a ordinadors (GNU/Linux, Mac i PC) que xifra els missatges que enviem a través de serveis de comunicació instantània ja existents i originàriament desprotegits, com Facebook Chat, Google Talk, Hangouts, Jabber… ChatSecure funciona amb el protocol criptogràfic OTR (Off-the-Record Messaging).

Telegram

De totes les alternatives segures de missatgeria instantània, la que més sona darrerament és Telegram. Pràcticament amb la mateixa estètica que Whastapp i les mateixes funcions (enviament de missatges, fotografies i vídeos), els emprenedors russos que hi ha al darrere el presenten com una eina multiplataforma gratuïta i segura, per a mòbils amb Android i iOS, que vol competir amb els grans noms del sector en dos fronts: la velocitat i la seguretat.

D’una banda, Telegram deixa fer xats fins a cent participants i permet d’enviar vídeos d’alta qualitat amb un pes màxim fins a una giga. I, d’una altra banda, en el terreny de la protecció de dades els dos fundadors de Telegram es mostren tan segurs del seu sistema de xifratge de la seva missatgeria que l’han posat a prova i tot: el desembre passat van desafiar els programadors de tot el món a provar de trencar-lo, amb una recompensa de dos-cents mil dòlars en bitcoins. El termini per a intentar-ho es tanca l’1 de març vinent.

Una altra de les opcions que proposa Telegram és la possibilitat de fer desaparèixer els missatges al cap d’un cert temps, una funció que s’ha popularitzat molt últimament gràcies a la xarxa de fotografia social Snapchat.

Heml.is

Si Telegram fa poc que ha aconseguit una gran atenció mediàtica amb el seu esforç per la seguretat (i el peculiar concurs per a ‘hackers’), ben aviat pot sortir-li un competidor que ja fa un any que aixeca moltíssima expectació. Heml.is (‘secret’, en suec) és el projecte en què treballen tres suecs prou coneguts: Peter Sunde, cofundador del famós portal d’intercanvi de fitxers The Pirate Bay; Linus Olsson, cofundador de Flattr; i Leif Högberg, director tecnològic d’aquesta mateixa plataforma de microdonacions alternativa.

Heml.is (vídeo) es va començar a desenvolupar paral·lelament amb el debat sobre el programa d’espionatge nord-americà Prism: ‘Nosaltres ens estimem internet, les xarxes socials i el poder que dóna per a compartir i per a establir connexions…, però no ens agrada gens que les comunicacions privades esdevinguin més o menys una línia oberta que les empreses i els governs poden escoltar.’ Per això els impulsors volen convertir Heml.is (que, significativament, fa servir el domini d’internet d’Islàndia) en ‘una app de missatgeria que ningú no pugui espiar[…]: Ni nosaltres mateix. Ens estimaríem més tancar el servei abans de deixar-hi entrar ningú. Els secrets només són secrets si són secrets.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any