S’inaugura la BCNegra més extensa

  • D'avui al 8 de gener, Camilleri i Hannah, principals estrelles del certamen

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.01.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La novena BCNegra comença avui amb un programa carregat d’activitats, el més extens de totes les edicions, fins al dia 8 de febrer. En concret, hi haurà més seixanta activitats gratuïtes i més de cinquanta autors i especialistes de tot d’Europa. El nom propi d’enguany és Andrea Camilleri, que si no hi ha cap impediment d’última hora recollirà el IX premi Pepe Carvalho i participarà en una conversa amb Pau Vidal, el traductor dels seus llibres al català.

Camilleri, creador de la famosa saga literària del detectiu Salvo Montalvano, té vuitanta-vuit anys i no és gens habitual que es desplaci fora del seu domicili, a Roma. Per això el director del BCNegra, Paco Camarasa, va parlar de la participació de Camilleri en condicional. ‘Si ve, tot i no haver vingut per alguns altres premis o no haver assistit a doctorats “honoris causa” a Itàlia, és simplement perquè aquest premi es diu Pepe Carvalho i es dóna a Barcelona’, va dir en la presentació del festival.

James, Hannah, Adler-Olsen…

A més de Camilleri, pel festival hi passaran més autors locals i internacionals: Jussi Adler-Olsen, Gauke Andriesse, Goberto Constantini, Peter James, Sophie Hannah, Ben Pastor… També serà l’any en què hi participaran més editorials: quaranta-tres. Per una altra banda, es manté la multiplicitat d’espais per a les activitats, incloent-hi indrets com el MNAC, la Capella del carrer de l’Hospital, biblioteques, la sala Barts i fins i tot la sala Jamboree, on es farà el concert ‘Blues a la Barcelona negrocriminal’, amb la Barcelona Big Blues Band i Dani Nel·lo.

Cinema Negre

Per primera vegada, la BCNegra programa un cicle de cinema negre i policíac. Serà la setmana que ve, els dies 3, 4 i 5, al vespre a la Capella, amb adaptacions cinematogràfiques d’autors eslaus de novel·la negra, com ara Maj Sjöwall, Camilla Läckberg i Leif Davidsen.

Sis personatges en cerca de Camilleri

Una altra de les novetats d’enguany és l’espectacle teatral sobre Luigi Pirandello i Andrea Camilleri. Pau Vidal, escriptor i traductor de Camilleri, i l’actriu italiana Monia Presta comparteixen l’amor pels personatges de Pirandello i les aventures del comissari Salvo Montalbano. A partir d’aquesta idea, Vidal i Presta han escrit aquesta obra de teatre en què el comissari Montalbano, interpretat per Jordi Boixaderas, topa amb un cas difícil i amb uns quants personatges familiars. La periodista, escriptora i directora teatral Elisenda Roca és l’encarregada de posar el projecte a escena el dilluns dia 3 a la Capella, al carrer de l’Hospital.

Taules rodones

Alguns dels temes de les taules rodones són la corrupció, el periodisme de successos, els mètodes detectivescs, les falsificacions en l’art, la relació de l’urbanisme amb el crim, Barcelona com a escenari de trames policíaques o les intrigues vaticanes.

Més que mai, el festival tindrà presència a la xarxa, amb el compte a Twitter @bcncultura i l’etiqueta #BCNegra14. També es podrà seguir en ‘streaming’  la trobada de Camilleri amb els lectors, el dia 7 de febrer, i es podran fer preguntes a l’autor amb l’etiqueta #CamilleriRespon.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any