Una altra vegada la planta d’animals

VilaWeb
VilaWeb
Joan Guerola
22.01.2014 - 19:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Al meu entendre, la planta hauria de ser, sense dubte, prohibida definitivament. És cruel i no té cabuda a la societat de l’Ombria del Benicadell.

‘Que no us enverinarem ni res’, m’imagine que diran els responsables del govern de la Generalitat. Estic per dir que ningú d’ells ni d’elles no deu tenir cases o pisos en cap dels vint-i-set pobles de la Vall d’Albaida, que són en el radi de deu quilòmetres afectat per l’acció de la planta de transformació de subproductes d’origen animal de categoria 1 i 2.

No s’han preguntat vostés, senyors responsables de govern de la Generalitat, com la gent obrirà finestres i balcons de les cases, com prendran la fresca a l’estiu en cas que es gire algun vent, com ara llevant, i els porte les pudors d’eixa planta? Vostés s’imaginen llauradors treballant la terra, podant vinya o veremant, plegant olives en la pau dels bancals, treballant als melonars (melons d’Alger o de tot l’any), i collint fruita, i havent de suportar pudors o sorolls? En realitat no s’ho imaginen perquè potser no saben ni què és. I els ramats d’ovelles i d’altres explotacions ramaderes que ni podran pasturar ni deixaran que hi puga haver instal·lacions ben a prop de la planta. Pareix que hi ha una granja molt prop d’on volen posar la planta.

I vostés diuen que nosaltres esbufeguem i reneguem com a feres. I què volen que fem? Quedar-nos amb els braços plegats? No som milionaris per a poder comprar-nos un habitatge i unes terres en un altre lloc. A més a més, aquesta és la nostra terra i són les nostres cases, que vam heretar dels pares. Ens estimem tant la terra com les cases. No volem eixa planta i, sense entrar en detalls, hem de tirar pel dret i aturar-la. Ho entenen? El gat escaldat amb aigua tèbia en té prou, i la Vall és una comarca prou oblidada, sols se’n recorden per posar-hi eixa planta? Ja tenim una plaga de conills que es menja bona part, i sovint tot, d’allò que es planta o es sembra; i, com a conseqüència, s’ha llençat a perdre l’agricultura. Si ara ens poseu això, la ‘ditxosa’ planta de transformació de subproductes d’origen animal, acabareu per rematar la comarca.

Però, què us heu cregut? Poseu-vos-la a casa vostra, que supose que la teniu ben pulcrament guardada. Una planta de transformació de subproductes d’origen animal representarà, un gran trasbals pels poblets, que cada volta tenen una població més reduïda, i no feu una burda manipulació de la gent senzilla ni l’engalipeu, digueu-los la veritat a la cara. Al final quedaran quatre o cinc persones per poble!

Governants, em deixeu sense paraules. Governants, escolteu el clam de la gent perquè el que sembla obvi per vosaltres, no ho és. Si fins ara ens heu ignorat tant en l’espai com en el temps, no ens menyspreeu ara.

La comarca de la Vall d’Albaida ha anat de la terra blanca a les persones i ara no desitgem ni acceptem anar de la planta de tractament de residus animals a les persones. Senyors governants de la Generalitat i senyors governants de la Pobla del Duc, al terme d’aquest poble serà instal·lada, i si no raonen demostren ser esclaus del fanatisme. No sigueu cabuts, penseu-hi! Preteneu destrossar la sang de la natura de l’Ombria del Benicadell, malgrat tot encara una joia senzilla, a hores d’ara. No hi podrà haver rius amb aigües netes que puguen tindre peixos, on les persones puguen anar en bicicleta o a peu. Qui no recorda els gorgs on vam aprendre a nadar? Sereu capaços de voler-ho destrossar? No és una central nuclear, però supose, no ho sé, que potser caldrà que els treballadors porten vestits protectors per a treballar-hi i per a netejar les instal·lacions.

Com he dit, la planta serà instal·lada al terme municipal de la Pobla del Duc, però afectarà totes les vint-i-set poblacions de la Vall d’Albaida perquè els pobles estan molt prop els uns dels altres. 

Es diu que l’anterior batle de la Pobla, del PP, ja havia autoritzat les obres destinades a aquesta planta i negava que estiguera relacionada amb activitats molestes o contaminants. Tot indica que tenia pressa per a executar eixe projecte que ja devia portar al cap. Fins on jo sé, la gent no havia demanat la planta.

Ara sembla ser que hi ha acusacions i retrets entre l’anterior batle de la Pobla del Duc i l’actual. En la legislatura passada, el cap de l’oposició socialista (i que és el batle actual) acusava el batle del PP de voler posar-hi la planta. Es diu i remoreja que, al mateix temps aproximadament, el pare del cap de l’oposició socialista va vendre uns bancals, però, seguint el que he sentit, no sabia a què anaven destinats els seus bancals, ni què hi volien posar. Jo em pregunte que si ho haguera sabut, s’hauria venut les terres? Una miqueta embolicat.

Segons XARA, revista  independent de la Pobla del Duc: ‘Una altra cosa curiosa és que no existeix el Projecte que s’esmenta en la sol·licitud de llicència d’obres amb el PEM de 360.654,09 euros, a partir del qual es calculen les taxes i l’ICIO que resulta un poc més de 12.000 euros. En la documentació tècnica que obra en poder de l’Ajuntament el PEM corresponent a la FASE I és d’una mica més de 786.000 euros i no de 360.645,09. Tampoc es troba el document on es concedeix la llicència d’obres, tan sol el corresponent al càlcul de les taxes. L’Ajuntament no disposa de Projecte d’Execució de cap de les dues FASES, és a dir, la documentació tècnica que es disposa no és suficient per a començar les obres. D’altra banda, és evident que les obres han començat, s’ha efectuat un important moviment de terres sense llicència d’obres, ni tan sols es té en l’Ajuntament del projecte d’execució, etc. Fins i tot s’ha realitzat una plantació perimetral a manera de barrera vegetal amb     arbres no autòctons’.

Jo no sé quin dels dos batles té més part de culpa. Tan li fa, però ens acabaran tocant el boix si definitivament es porta a terme. Governs del PP, vostés que tenen ja per la mà això de retallar i prohibir, prohibiu ara la planta a la Vall d’Albaida.

A hores d’ara, m’ensume que potser el govern de la Generalitat ja haja aprovat la planta de tractament de residus animals sol·licitada per l’empresa SIG Renocables SL. Per tant, prompte o tard, m’hi jugaria el coll que la posaran al paratge natural de l’Ombria del Benicadell. Es passaran per baix cama les queixes de la gent i el conjunt d’informes de diferents organismes pel que fa a l’enverinament del riu Micena, les aigües del qual van a parar al pantà de Bellús i amb risc per als vedats de caça, i un destorb generalitzat per a tota la població. ‘…hay numerosas explotaciones que pueden verse afectadas por este proyecto, principalmente las que se encuentran en las poblaciones más cercanas al lugar elegido para la industria como: Otos, Beniatjar, Bélgida, Carrícola y Montaverner; que en el expediente ni siquiera se mencionan’.

Resumint, hem de fer força per a aturar-la i presentar les queixes i reclamacions als organismes superiors a fi d’evitar la implantació i instal·lació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any