Pensar el model d’estat català: Volem ser Suïssa?

  • Diversos catalans residents a Suïssa expliquen en un nou vídeo el model helvètic com a referent

VilaWeb
Redacció
23.01.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El debat sobre el model d’estat en què s’hauria d’emmirallar Catalunya és obert. Un dels països que sovint es posa de referent és Suïssa. Els suïssos van fer un referèndum per decidir si volien tenir sis setmanes de vacances i van convenir que no, que amb quatre ja en tenien prou. Aquest és un dels exemples que posa Daniel Llorente, un català resident a Baden, per explicar la corresponsabilitat en la gestió del país que assumeixen els ciutadans suïssos. I ho fa en aquest nou vídeo de The Catalan Project, en què catalans residents a Suïssa parlen d’aquest model de país.

A més de la democràcia directa, també s’hi explica el funcionament de l’exèrcit, amb un cos professional, servei militar obligatori i reservistes, el concepte de neutralitat, per què el país no forma part de la Unió Europea i com funciona el sistema sanitari, completament privat.

És el primer vídeo d’una nova sèrie que vol fomentar el debat sobre el futur de Catalunya. El produeix The Catalan Project, una plataforma social de cocreació, oberta a aportacions per a definir com hauria de ser el nou país.

Les entrevistes són el recull d’algunes de les idees que membres de l’ANC de Suïssa volen sotmetre a debat amb vista a construir el futur estat català. De moment ja s’han organitzat xerrades a Montmeló i a Sant Cugat i s’espera que ben aviat pugui haver-n’hi a més municipis catalans.

Aquesta iniciativa forma part del projecte ‘El país que volem’ de l’Assemblea Nacional Catalana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any