ERC avisa Rajoy que aquesta serà ‘l’última oportunitat’ de resoldre la tensió política de manera democràtica

  • Rovira preveu el no del congrés a la petició de consulta però assegura que aquesta negativa farà guanyar encara més legitimitat al procés

VilaWeb
ACN
16.01.2014 - 16:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

ERC ja ha portat en solitari dotze vegades el dret de decidir al congrés espanyol durant l’actual legislatura i sempre ha obtingut la mateixa resposta. El no de PP i PSOE no és obstacle perquè, una vegada més, els republicans -ara amb el Parlament al darrere- impulsin una votació que asseguren que serà la darrera oportunitat per a la democràcia espanyola. ‘Senyors del PP, tenen l’última oportunitat de resoldre aquesta tensió política democràticament. La negativa i l’amenaça no porten enlloc’, ha sentenciat la portaveu parlamentària d’ERC, Marta Rovira. Si el govern espanyol manté el veto al referèndum català, el procés cap a la consulta guanyarà ‘tota la legitimitat’ per seguir els passos següents.

La votació d’aquest dijous torna a ser ‘clau’ per al futur del procés cap al referèndum d’independència. Rovira ha assenyalat que el Parlament deixa de cenyir-se a les declaracions i passa a ‘exercir el dret a decidir’. La secretària general republicana ha recordat que el ‘mandat democràtic’ que va sorgir de les urnes el 25 de novembre del 2012 és molt clar i obliga a tots els diputats que es van comprometre amb la consulta a votar favorablement a la proposició de llei que es presenta. També als socialistes, ha indicat Rovira.

La número 2 d’ERC ha lamentat que el Parlament hagi hagut d’iniciar una via ‘unilateral’ per defensar el dret a decidir dels catalans. Rovira ha assegurat que en qualsevol democràcia moderna -menys a l’espanyola- no caldria iniciar la petició per a la transferència de la competència per convocar referèndums sense previ acord amb l’Estat. ‘Ja podem posar diàleg, bones intencions i manifestacions al carrer, que el govern espanyol no respon ni al diàleg ni a la negociació’, ha destacat. ‘Ho haguéssim pogut fer asseguts en una taula. Per acordar tranquil·lament amb el govern espanyol l’aplicació de l’article 150.2 no hagués calgut la tramitació parlamentària perquè és qüestió de voluntat política’, ha afegit.

En ple procés cap a la consulta, Rovira ha opinat que cal demanar una vegada més a l’Estat que deixi votar els catalans. ‘Cal fer-ho perquè la resposta del govern espanyol és ara quan tindrà vigència. I cal fer-ho per guanyar tota la legitimitat democràtica per fer els passos que vindran després si, com pensem, ens tornaran a dir que no’, ha indicat. La ‘data de caducitat’ per esperar la resposta del Congrés arribarà 45 dies abans del 9 de novembre de 2014, el temps necessari per convocar la consulta en la data pactada per la majoria de grups catalans.

Per acabar, la secretària general d’ERC ha volgut destacar que el mandat democràtic que tenen els diputats els atorga la legitimitat per impulsar el referèndum sobiranista. ‘Aquesta legitimitat democràtica està per sobre de falsos arguments jurídics i del propi dictat constitucional’, ha conclòs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any