Es posa en marxa la segona edició del Festival Protesta

  • Es farà del 21 al 27 d’abril a Vic sobre el tema de la desobediència civil

VilaWeb
Redacció
16.01.2014 - 18:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest dimecres s’han obert les inscripcions per presentar-se a la segona edició del Protesta, festival internacional de curtmetratges de crítica social i mediambiental que es farà del 21 al 27 d’abril de 2014 a la ciutat de Vic. En aquesta edició s’ha apostat per una temàtica molt actual, la desobediència civil, que serà el centre de les activitats del certamen.

Des de l’organització s’ha volgut presentar aquesta pràctica de resistència no-violenta com a mitjà de canvi social. Són molts els qui al llarg de la història l’han practicat: Henry David Thoreau, Mahatma Gandhi, Martin Luther King i Nelson Mandela o, moviments actuals com la PAH, el 15M i una llarga llista de persones i col.lectius que han contribuït o estan lluitant per l’adquisició de drets i llibertats mitjançant la desobediència.

El Protesta té l’objectiu de crear un espai específic per a la projecció, divulgació i difusió de curtmetratges de crítica social per tal de potenciar les creacions de nous autors a nivell nacional i internacional i esdevenir una eina de transformació social. A la primera edició hi van participar més de 80 curtmetratges de diverses nacionalitats.
 
El festival Protesta combina el concurs de curtmetratges de crítica social i mediambiental amb la projecció de documentals, música en directe, exposicions, xerrades i taules rodones relacionades amb el món audiovisual i la crítica social per tal de fer una jornada completa i d’interès per a tots els participants. A l’edició de 2014 augmentarà el nombre d’activitats i les localitzacions a la ciutat de Vic i comarca per tal d’augmentar la difusió del festival i fer partícip a un nombre major de població.

En aquesta segona edició hi ha la voluntat de fer una jornada específica per a nenes i nens anomenada Petit Protesta, on a través de pel·lícules i activitats paral·leles es mostri als més petits quina és la realitat social i mediambiental del nostre planeta i despertar així el seu esperit crític.

Aquest any el Protesta compta amb la col·laboració de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic amb qui s’ha organitzat un concurs de disseny gràfic per tal d’escollir la nova imatge del festival. Finalment, Isaac Saucedo Fernández, ha estat el guanyador. El cartell consta d’un retrat de Henry David Thoreau, el primer ciutadà que consta a la història per haver practicat la desobediència quan, el 1846, Thoreau es va negar a pagar els impostos per tal de mostrar la seva oposició a la guerra entre Mèxic i els Estats Units així com també mostrar-se contrari a la pràctica de l’esclavitud, que aquells anys es practicava al seu país. És autor de La Desobediència civil entre molts altres llibres.

El període d’inscripció s’inicia avui, dia 15 de gener i la data límit d’entrega és el dia 16 de març. Els interessats ho podran fer mitjançant la web del festival www.festivalprotesta.cat. La durada dels curtmetratges no podrà superar els 30 minuts i es podran presentar peces de ficció i documental. El comitè de selecció farà una tria dels curtmetratges finalistes, dels quals el jurat atorgarà el premi al millor curtmetratge documental i al millor curtmetratge de ficció. Finalment, el premi del públic el podran votar els assistents a les projeccions dels curts finalistes durant la setmana del festival i el mateix dia 26 d’abril a l’espai ETC.

El premi al millor curtmetratge documental i millor curtmetratge de ficció està dotat amb 1.000 euros, i el premi del públic amb 500 euros. El 25% de cada premi anirà destinat a una entitat o associació sense ànim de lucre que el mateix guanyador escollirà.
 
El festival compta amb la col·laboració de la Institució Puig-Porret, l’Ajuntament de Vic, el Cineclub Vic, l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic i el Fòrum de Debats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any