Camilleri, Kerr i Hannah participaran a la BCNegra més extensa

  • Del 30 de gener al 8 de febrer, amb conferències, xerrades, música i un cicle de cinema en dotze espais de la ciutat

VilaWeb
ACN
14.01.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La novena BCNegra serà també la més extensa de totes i s’allargarà durant deu dies, del 30 de gener al 8 de febrer, amb seixanta activitats gratuïtes i més de cinquanta autors i especialistes d’arreu d’Europa (programa). El nom propi d’enguany és Andrea Camilleri, que si no hi ha cap impediment d’última hora recollirà el IX premi Pepe Carvalho i participarà en una conversa amb Pau Vidal, el traductor dels seus llibres al català. Autors locals i internacionals passaran pel festival, que enguany estrena un cicle cinematogràfic amb adaptacions d’obres d’autors eslaus. Les dificultats per a tirar endavant el certamen –que manté el pressupost del 2013– no han anat en detriment d’un ‘bon programa farcit d’activitats’, en opinió del director, Paco Camarasa. ‘Ho direm cada any d’una manera o d’una altra: Barcelona és sens dubte la capital de la novel·la negrocriminal europea, la que més editorials, més biblioteques, més autors, més personatges té.’ Convençut com sempre del potencial de la capital catalana en aquest gènere literari, Camarasa va presentar ahir la BCNegra d’enguany.

L’esdeveniment més esperat és la presència del sicilià Andrea Camilleri, creador de la famosa saga literària del detectiu Salvo Montalvano, que ha estat reconegut amb el IX premi Pepe Carvalho. Amb tot, Camarasa va parlar de la participació de Camilleri al festival en condicional, per la prudència a què obliga la seva edat (vuitanta-vuit anys). ‘Si ve, tot i ho haver vingut per altres premis o no haver assistit a doctorats honoris causa a Itàlia, és simplement perquè aquest premi es diu Pepe Carvalho i es dóna a Barcelona’, va dir.

Kerr, James, Hannah, Adler-Olsen…

Camilleri a banda, els autors internacionals que participaran en converses i taules rodones del BCNegra són Jussi Adler-Olsen, Gauke Andriesse, Goberto Constantini, Peter James, Philip Kerr, Sophie Hannah i Ben Pastor.

A més de la durada excepcionalment llarga del certamen (fins ara no passava d’una setmana), també serà l’any en què hi participaran més editorials: quaranta-tres. Es manté la multiplicitat d’espais per a les activitats, incloent-hi indrets com el MNAC, la Capella del carrer de l’Hospital, biblioteques, la sala Barts i fins i tot la sala Jamboree, on es farà el concert ‘Blues a la Barcelona negrocriminal’, amb la Barcelona Big Blues Band i Dani Nel·lo.

Per primera vegada, la BCNegra programa un cicle de cinema negre i policíac. Serà els dies 3, 4 i 5 de febrer al vespre a la Capella, amb adaptacions cinematogràfiques d’autors eslaus de novel·la negra, com ara Maj Sjöwall, Camilla Läckberg i Leif Davidsen.

Alguns dels temes de les taules rodones són la corrupció, el periodisme de successos, els mètodes detectivescs, les falsificacions en l’art, la relació de l’urbanisme amb el crim, Barcelona com a escenari de trames policíaques o les intrigues vaticanes.

Més que mai, el festival tindrà presència a la xarxa, amb comptes de Twitter on es podran seguir les activitats i la retransmissió en ‘streaming’ de la trobada de Camilleri amb els lectors.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any