Els adéus tecnològics del 2013

  • El primer cercador amb cara i ulls, el principal lector de RSS i el servei de correu electrònic pioner han desaparegut enguany de la xarxa

VilaWeb
Redacció
31.12.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Abans d’entrar al 2014 us convidem a repassar els grans productes que han desaparegut l’any que hem deixat enrere. Un conegut reproductor d’àudio, el primer cercador amb cara i ulls, el principal lector de RSS i el servei de correu electrònic pioner, entre més, formen part de la llista de desaparicions tecnològiques del 2013.

Hotmail i Messenger (de Microsoft)

Després de disset anys, la històrica plataforma de correu electrònic Hotmail, en l’òrbita de Microsoft, va passar el relleu el 19 de febrer al servei paral·lel Outlook. Amb tot, els milions d’usuaris han pogut conservar, si ho volien, les adreces acabades en @hotmail.com, en record del primer gran proveïdor de correu gratuït (1996). Un mes després, Microsoft va començar a traslladar també el servei de missatgeria instantània Messenger cap a Skype, que havia comprat el 2011. Messenger, estrenat el 1999 i amb 330 milions d’usuaris ara fa dos anys, només s’ha mantingut actiu a la Xina.

Altavista (de Yahoo!)

El 8 de juliol es pot marcar al calendari d’efemèrides tecnològiques. Aquell dia el portal Yahoo! va tancar definitivament Altavista, el primer gran cercador que va innovar amb les cerques multimèdia i multilingües. De fet, va ésser el primer del món a incloure el català en el seu sistema i va ser usat per als primers estudis sobre l’abast i la presència de la nostra llengua a internet. La tecnologia d’Altavista, comprat per Yahoo! el 2003, va quedar obsoleta amb l’aparició de Google.

Reader (de Google)

Després d’una època d’aparició constant de nous serveis en l’entorn dels grans portals d’internet, els últims anys ens hem acostumat a les operacions de retallada de productes. En el cas del gegant Google, tenen un nom i tot: ‘neteges de primavera’. En la d’enguany, l’1 de juliol el cercador californià va escombrar del mapa mitja dotzena d’aplicacions, la més destacada i sorprenent de les quals va ésser la de Reader. Google havia llançat el seu lector de RSS el 2005 per permetre als usuaris l’accés a les seves webs preferides de manera actualitzada i automatitzada. L’argument del tancament va ésser que el mercat es desinteressava cada vegada més per la plataforma.

Winamp (d’AOL)

El reproductor multimèdia Winamp, compatible amb la majoria de formats d’àudio, va gaudir d’una gran popularitat el darrer tram del segle passat, fins al punt que AOL va comprar-lo el 1999. Però el pas del temps i l’entrada al mercat de competidors com iTunes, Spotify, MySpace o YouTube el van arraconar. AOL va anunciar-ne la fi per al 20 de desembre, molt protestada per milers d’internautes, tot i que no es va acabar de concretar i es va obrir la porta a una possible continuïtat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any