Els bous, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat?

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 3 d’octubre passat, la Comissió de Cultura del Congrés dels Diputats va aprovar una iniciativa per a protegir les ‘corridas’ i per a defendre la tauromàquia com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

La proposta inicial era de declarar els bous Bé d’Interès Cultural, per a evitar així la prohibició de les ‘corridas’ a Catalunya. Al remat van apostar per declarar la Tauromàquia com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat i promoure-la a les escoles.

Tot això ve de la Iniciativa Legislativa Popular que amb més de mig milió de firmes recollides (entre les quals la del sr. Rajoy) pretenia revertir la decisió del Parlament de Catalunya que suprimia els bous, pel fet de ser un espectacle cruent, i que ens hauria de repugnar.

Val a dir que l’Església sempre ha estat contrària als espectacles de mort i de vanitat humana, com es pot comprovar en la butla De salutis gregis Dominici, promulgada l’1 de novembre de 1567 pel papa Pius V i que diu: ‘Atès que aquests espectacles taurins no tenen res a veure amb la pietat i la caritat cristiana, i volent abolir aquests espectacles cruents i vergonyosos, no d’hòmens sinó del dimoni, prohibim terminantment, sota pena d’excomunió, els qui permeten la celebració d’aquests espectacles en què es corren bous i altres feres en els llocs on es duguen a terme’.

La butla diu també que ‘si algú morira allà, no se li ha de donar sepultura eclesiàstica’. I encara prohibia ‘sota pena d’excomunió que els clergues que hagen rebut ordres sagrades, prenguen part en aquests espectacles’. El papa Pius V prohibia les corregudes de bous, ‘encara que siguen, com erròniament es pensa, en honor dels sants o d’alguna solemnitat o festivitat de l’Església, les quals s’han de celebrar amb lloances divines, alegria espiritual, obres piadoses i no amb aquesta classe de diversions’.
   
Anys més tard, el 1920, el cardenal Gasparri, Secretari d’Estat del Vaticà, deia: ‘L’Església continua condemnant en veu alta, com ho va fer Sa Santedat Pius V, aquests sagnants espectacles’.

I el papa Joan Pau II afirmava també: ‘L’home, eixit de les mans de Déu, ha de ser solidari amb els altres éssers vivents’. Fins i tot Hemingwey, molt aficionat als bous, deia: ‘Des de punt de vista cristià, les corregudes de bous són moralment indefensables, ja que en elles hi ha sempre crueltat i mort’.

Evidentment que no estic demanant que els membres de la Comissió de Cultura del Congrés que van aprovar la protecció de les ‘corridas’, ni tampoc els toreros, siguen excomunicats. Però defendre les ‘corridas’ com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, és una broma de molt mal gust!.
 
Les ‘corridas’ mai no es podran comparar al Misteri d’Elx, la catedral de Burgos, la Llotja de València, el monestir de Poblet, el Palmeral d’Elx, la Sagrada Família de Barcelona, l’Alhambra de Granada o les festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí.
 
I és que una cosa és la cultura i una altra, els bous.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any