El CATN proposa un Consell Ibèric per a cooperar amb Espanya després de la independència

  • Aquest Consell inclouria també Andorra i Portugal i s'inspira en experiències existents, com el Consell Nòrdic i el Benelux

VilaWeb
Redacció
20.12.2013 - 12:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Consell Assessor per a la Transició Nacional proposa la creació d’un Consell Ibèric de cooperació entre l’estat català i l’estat espanyol, a més de Portugal i Andorra en cas d’independència de Catalunya. Així consta en un dels informes que el consell assessor ha presentat avui i que porta per nom ‘Les relacions de cooperació entre Catalunya i l’estat espanyol‘ (pdf) i del qual ha parlat el seu president, Carles Viver i Pi-Sunyer. Aquest consell s’inspira en el consell nòrdic, que agrupa Noruega, Dinamarca, Islàndia, Finlàndia i Suècia; el Benelux, que aplega Bèlgica, els Països Baixos i Luxemburg, i el consell britànic-irlandès.

‘El procés de transició nacional hauria de ser una oportunitat per establir relacions entre Catalunya i l’estat espanyol estretes i constructives, potser més que no ara’, ha dit Viver i Pi-Sunyer. ‘La transició nacional no té per finalitat la ruptura i l’aïllament de Catalunya respecte d’Espanya. Hi ha molts vincles individuals i col·lectius, històrics, culturals, econòmics. Caldrien unes noves relacions amb un nou principi d’igualtat i respecte mutu entre les dues parts. És un propòsit coherent, que sempre ha buscat el catalanisme polític, però que ara es podria fer d’una altra manera’, ha afegit.

En aquest sentit ha parlat de les relacions de cooperació que hi acaba havent entre estats limítrofs que han viscut processos de separació. ‘Al final les relacions de cooperació es restableixen’, ha dit Viver i Pi-Sunyer, que ha explicat que ‘a partir de l’experiència comparada i la minimització del paper de les fronteres, l’informe suggereix que des del començament s’intenti establir amb l’estat espanyol relacions de cooperació. Per exemple, oferir la creació d’institucions de cooperació de tipus general’. I aquest seria el cas del Consell Ibèric que es suggereix.

A més d’aquest informe, el CATN n’ha presentat avui tres més: un sobre l’administració tributària de Catalunya; un altre sobre la internacionalització de la consulta i un tercer sobre les tecnologies de la informació i de la comunicació en un estat català.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any