Croquetes de carn d’olla i croquetes de pollastre rostit

  • Del llibre 'La cuina de Nadal' de Manel Guirado (Ara Llibres)

VilaWeb
Redacció
21.12.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dues receptes sorgides de la cuina d’aprofitament. Aquestes croquetes són pensades per acabar les existències de l’àpat de Nadal, i es poden servir com a aperitiu de Sant Esteve, per Cap d’Any o qualsevol altre dia de l’any, perquè aguanten molt bé congelades. Del llibre ‘La cuina de Nadal‘ de Manel Guirado (Ara Llibres).

Croquetes de carn d’olla

Com en el cas de les croquetes de rostit (i de fet quasi qualsevol recepta de croquetes), aquesta preparació es basa en l’aprofitament de tot allò que pugui haver quedat de les verdures i la carn d’olla, si és que això és possible.

Ingredients per a 8 persones 

Per a la massa:

* 200 g de carn i verdures de l’escudella

* 200 g de ceba picada

* 60 g de farina

* ¼ litre de llet

* 20 g d’oli

* 10 g de mantega

* Sal i pebre

* Nou moscada

Per a l’arrebossat:

* Farina

* 1 ou

* Pa ratllat

* Oli abundant

Comença elaborant un sofregit en una cassola amb la mantega, l’oli d’oliva i la ceba picada. Fes coure la mantega lentament, perquè suï i es vagi coent sense agafar gaire color. Mentrestant trinxa tota la carn i la verdura. Quan el sofregit estigui fet, afegeix la farina i deixa que es torri a foc suau uns 3 minuts. Afegeix-hi la carn i la verdura, remena-ho tot bé i comença a afegir la llet a poc a poc perquè la farina se la vagi bevent i formi una massa densa; és important que durant aquest procés vagis remenant. Quan hi hagis incorporat tota la llet, posa la massa a punt de sal, pebre i nou moscada i segueix treballant-la fins que sigui ben espessa i quasi se separi de les parets de la cassola.

Aboca la massa en una safata i estén-la bé. Tapa-la amb paper film i deixa-la reposar fins a l’endemà a la nevera perquè agafi cos. En el moment de fer les croquetes prepara tres recipients diferents per a la farina, l’ou batut i el pa ratllat. A sobre d’una superfície neta posa-hi una mica de farina, agafa una bona quantitat de massa, col.loca-la a sobre i empolvora-la una mica més amb farina. Enrotlla la massa fent-ne un xurro llarg i talla’l a porcions en forma de croqueta. Passa cada porció per ou i després per pa ratllat. Fregeix-les en abundant oli calent i escorre-les en paper de cuina abans de servir.

* Com que el resultat és suau, sempre podeu donar-li un extra de sabor amb un pit de pollastre rostit o inclús afegir-li una mica de curri. També podeu substituir part de la llet per brou d’escudella.
 

Croquetes de pollastre rostit

Una recepta de croquetes per acabar les existències del pollastre de Nadal, que pots servir com a aperitiu de Sant Esteve, per Cap d’Any o qualsevol altre dia de l’any, perquè congelades es conserven perfectament.

Ingredients per a 8 persones 

Per a la massa:

* 200 g de pollastre rostit (sense pell ni ossos)

* 200 g de ceba picada

* 60 g de farina

* ¼ litre de llet

* 20 g d’oli

* 10 g de mantega

* Sal i pebre

* Nou moscada

Per a l’arrebossat:

Farina

* 1 ou

* Pa ratllat

* Oli abundant

Comença elaborant un sofregit en una cassola amb la mantega, l’oli d’oliva i la ceba picada. Fes coure la mantega lentament, perquè suï i es vagi coent sense agafar gaire color. Mentrestant pica el pollastre rostit amb la picadora o bé amb el ganivet ben finament. Quan el sofregit estigui ben fet, afegeix-hi la farina. Deixa que es cogui a foc suau uns 3 minuts. Afegeix-hi el pollastre, remena la pasta i comença a afegir-hi la llet a poc a poc; remena perquè la farina se la vagi bevent i formi una massa densa. Quan hi hagis incorporat tota la llet posa la massa a punt de sal, pebre i nou moscada i segueix treballant-la fins que sigui ben espessa i quasi se separi de les parets de la cassola.

Aboca la massa a una safata i estén-la bé. Tapa-la amb paper de film i deixa-la reposar fins a l’endemà a la nevera perquè agafi cos. En el moment de fer les croquetes prepara tres recipients diferents. En el primer hi poses la farina, en el segon l’ou batut i en el tercer el pa ratllat. A sobre d’una superfície neta amb una mica de farina, col·loca una bona quantitat de massa i empolvora amb una mica més de farina. Enrotlla la massa fent-ne un xurro llarg i talla’l a porcions en forma de croqueta. Passa cada porció per ou i després per pa ratllat. Tot seguit pots començar a fregir les croquetes en abundant oli calent. Escorre-les en paper de cuina abans de servir. També pots posar les croquetes en safates per congelar-les i fregir-les quan ho necessitis.

*Aquesta recepta la pots elaborar partint d’un pollastre crutambé. Calcula’n una mica més de pes i rosteix-lo al forn amb unes verdures i un bon raig de vi ranci fins que estigui cuit i ben daurat. Com que aquesta recepta parteix d’un rostit previ, és probable que tinguis el suc i fins i tot algunes verdures que pots afegir a la massa. En aquest cas pots reduir una mica la proporció de ceba picada i també de llet, ja que el suc et donarà part de la humitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any