Òc Tele comença a emetre per internet

  • Avui al vespre s'activa per internet la primera cadena de televisió íntegrament en occità, amb quatre hores de programació diària

VilaWeb
Redacció
20.12.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tot i que l’occità, la llengua bessona del català, és parlat en un immens territori administrat per tres estats de la riba nord mediterrània, l’estatus – i l’ús– d’aquesta llengua continua essent molt feble. De fet, tan sols té un grau d’oficialitat a Catalunya, gràcies a la ‘Llei de l’occità, aranès a l’Aran’ del 2010. I els mitjans de comunicació, la majoria d’abast local, hi tenen un pes reduït. En el terreny televisiu, per exemple, hi ha els blocs periòdics al canal 3/24 en aranès, i France 3 emet en algunes regions uns pocs minuts setmanals en occità.

Amb l’entrada en joc de la xarxa internet la cosa va començar a canviar una mica l’any 1999, quan es va engegar OC-TV.net per iniciativa de Radio Occitania i l’Institut d’Estudis Occitans. Una dècada llarga després d’aquella experiència, una proposta semblant, sorgida del cap d’un emprenedor i amb diners públics, apareix avui amb una programació diària variada en la franja horària de 18.30 a 22.30.

Adreçada a un públic jove

La programació d’Òc Tele, que s’anuncia com ‘la primera cadena de televisió 100% en occità’, té la joventut com a públic prioritari, amb dibuixos animats i programes musicals i d’entreteniment, a més de cròniques, entrevistes i emissions en directe com la que es durà a terme en l’emissió inaugural des de la seu del Consell Regional d’Aquitània a Bordeus. No és, amb tot, la seu central de la nova cadena, que és situada una mica més al sud, al local de la Federació Interregional de Mitjans Occitans (Fimoc) de Lescar (Bearn). També es preveu, en el futur, d’incloure en la programació des de magazins fins a comèdies de situació, en paral·lel amb el desenvolupament de la indústria audiovisual en occità.

Amb la implicació financera de les regions d’Aquitània i Migdia-Pirineus i els consells generals dels Pirineus-Atlàntics i la Dordonya, al darrere d’Òc Tele no hi ha curiosament un occità, sinó un bretó: Lionel Buannic és ex-redactor en cap del canal TV Breizh del 2000 al 2005 i impulsor, posteriorment, de la cadena per internet BrezhoWeb. És a partir de l’experiència d’aquesta televisió per IP bretona, convertida en la primera en línia d’àmbit regional que va signar un acord amb el Consell Superior de l’Audiovisual francès, que Buannic ha relligat el projecte d’Òc Tele, arran de la improbabilitat que en un futur pròxim a Occitània ‘es creï un servei públic televisiu com els que hi ha al País de Gal·les o a Catalunya’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any