A tall d’explicació

VilaWeb
VilaWeb
Col·lectiu l’Olla
14.12.2013 - 01:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest dvendres ha començat el cap de setmana en què es concentren la majoria dels actes que l’Ajuntament de l’Olleria ha organitzat per a celebrar el 425é aniversari de la proclamació de l’Olleria com a Vila Reial, completament separada ja de la ciutat de Xàtiva. Dilluns, dia 16, quan serà la data exacta de l’aniversari, quan farà els anys que Felip I de València va signar el privilegi reial, s’acabaran les celebracions. Diumenge, però, es farà l’acte institucional i protocol·lari de la commemoració, a les 11 del matí a la sala de les Al·legories de la Casa Santonja, en el qual es lliuraran uns reconeixements a institucions i associacions del poble elegides per la Junta de Govern local per la labor exercida en favor del municipi i dels seus veïns.

Nosaltres som una de les entitats convidades a assistir i a rebre un dels reconeixements. No sabem quines són les altres. De totes maneres ja hem avisat que per coherència i per dignitat no hi acudirem, i tot açò és justament per a explicar el motiu de la nostra absència en l’acte, i així evitar que se’n puguen fer interpretacions errònies.

Al nostre entendre, no té molt de sentit que ens premien per la nostra aportació quan ens han rebutjat la participació en la commemoració amb un dels majors exponents del nostre esforç, el llibre “L’Olleria, Vila Reial”, justament el treball que més contingut històric pot aportar a la celebració. Havíem proposat d’incloure dins els actes la presentació de l’edició en format digital del llibre, amb la participació de l’autor Germà Ramírez, però ha sigut impossible.

La negativa pot significar que no consideren de vàlua suficient la investigació publicada en aquell volum, la qual cosa evidenciaria una grau d’analfabetisme històric que ens costa de creure. L’altra possibilitat és, simplement, que s’haja pres una decisió induïda per prejudicis ideològics. Tant si és una cosa com si és l’altra, no acabem de comprendre com després ens trien per a premiar-nos. Haurien de ser coherents i no fer-ho, si és el seu criteri.

Entenem, doncs, que aquest reconeixement que ara volen lliurar-nos és només un acte de compromís, de voler quedar bé a contracor, de fer-ho veure. Però nosaltres sí que intentem ser coherents, i no anirem a un acte on sembla que preferirien no convidar-nos. Per coherència i per dignitat.

PS. Com hem dit al principi, no sabem quines altres entitats i associacions rebran aquest reconeixement. Volem donar-los l’enhorabona i els demanem disculpes si la nostra decisió pot causar algun malestar. En cap moment hem tingut la intenció de crear polèmica: de fet, ni sobre la negativa a deixar-nos participar no hauríem fet cap comentari de no haver sentit la necessitat d’explicar la nostra absència de diumenge.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any