Multa rècord de Brussel·les als bancs per haver manipulat els tipus d’interès

  • La Comissió Europea sanciona amb 1.700 milions d'euros a sis grans entitats financeres per haver pactat l'euríbor

VilaWeb
ACN
04.12.2013 - 12:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Comissió Europea ha sancionat amb una multa històrica de 1.700 milions d’euros sis grans bancs internacionals per haver manipulat els tipus d’interès, entre els quals l’euríbor. Així ho ha anunciat el comissari de la Competència, Joaquín Almunia, que ha dit que la mesura pretenia ‘castigar’ les entitats infractores i, alhora, ‘dissuadir els qui puguin estar temptats de repetir l’experiència de participar en un càrtel’. 

Els bancs sancionats són Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Société Général, JP Morgan, l’agència Citigroup i RPMartin. La Comissió ha exclòs de pagar la multa Barclays i UBS, que també van manipular els tipus però que van denunciar-ho a les autoritats.

La Comissió Europea ha inclòs en la multa de 1.712.468.000 d’euros les entitats que van participar en els càrtels il·legals per haver manipulat els derivats de l’euríbor i dels tipus del ien japonès. Brussel·les avisa que aquesta mena d’accions són prohibides d’acord amb la legislació europea i que per això ha imposat aquesta multa tan elevada. 

‘Allò impactant de l’escàndol del Líbor i l’euríbor no és només la manipulació dels estàndards, sinó la conspiració entre els bancs que se suposa que són competidors’, ha assegurat Joaquín Almunia en conferència de premsa a Brussel·les. Segons l’eurocomissari, aquesta decisió envia ‘un missatge clar que la comissió està decidida a lluitar i sancionar aquests càrtels del sector financer’. Per Almunia, una ‘competència sana’ i la ‘transparència’ són ‘crucials’ perquè el sistema financer funcioni ‘al servei de l’economia real i no d’acord amb els interessos d’uns quants’. 

El comissari espanyol ha assegurat que des del començament de la crisi es refia menys dels bancs. ‘No sóc l’únic que, des del principi de la crisi financera, ha canviat la visió sobre com es comporten les institucions financeres en el mercat. No totes, però sí algunes.’ 

Les entitats multades per haver manipulat l’euríbor, el tipus d’interès que marca el preu de la majoria de les hipoteques, són Barclays, Deutsche Bank, Société Générale i Royal Bank of Scotland. Amb tot, Barclays, que va avisar dels pactes, no haurà de pagar res. Deutsche Bank haurà de fer front a una quantitat de 465.861.000 euros, Société Générale de 445.884.000 euros i RBS de 131.004.000. Aquests bancs van pactar les manipulacions del tipus entre el 2005 i el 2008. 

Pel que fa a les manipulacions del tipus del ien, la Comissió Europea denuncia les accions de UBS, RBS, Deutsche Bank, JPMorgan, Citgroup i RPMartin. La primera entitat s’escapa de pagar, com Barclays, per haver revelat l’existència del càrtel. En canvi, RBS haurà de pagar 260.056.000 euros, Deutsche Bank 259.499.000 euros, JPMorgan 79.897.000 euros, Citigroup 70.020.000 i RPMartin 247.000 euros. 

L’entitat que rep la multa més alta, doncs, és l’alemanya Deutsche Bank, amb 724 milions d’euros per manipular el líbor i l’euríbor, els tipus que s’apliquen els bancs quan es presten diners els uns als altres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any