La jutgessa argentina comença a escoltar les víctimes del franquisme

  • Avui han declarat a Buenos Aires la germana de Salvador Puig Antich, Pablo Mayoral i Andoni Txasko

VilaWeb
Redacció
03.12.2013 - 19:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Merçona Puig Antich, germana de Salvador Puig Antich, executat el 1974 pel règim franquista, ha declarat avui a Buenos Aires davant la jutgessa argentina Maria Servini. Ha estat la primera víctima a declarar en l’únic procés judicial que s’ha obert a tot el món pels crims del franquisme. Merçona Puig Antic és un membre de la trentena d’integrants de la coordinadora de suport a la querella argentina (CeAQUA) que ha viatjat fins a Buenos Aires amb motiu de la querella presentada per delictes de lesa humanitat. 

Juntament amb ella, també han declarat Pablo Mayoral, processat el juliol del 1975 en la causa 245/75, en què es va demanar pena de mort a tres companys seus; i Andoni Txasko, apallissat per la policia l’endemà dels assassinats de Vitòria del 1976 i que, de resultes dels cops, va perdre l’ull dret i la visió de l’esquerre. Demanen que siguin encausats els ex-ministres franquistes Fernando Suárez González, José Utrera Molina i Rodolfo Martín Villa. 

Durant la resta de la setmana declararan dotze víctimes més dels crims del franquisme. A més, s’han programat tot de reunions, com ara la que ja van tenir ahir la delegació de CeAQUA amb la jutgessa, a qui van demanar que avancés en la investigació. Servini va manifestar-los el seu compromís amb la causa, a desgrat de les dificultats. 

El mes de setembre la jutgessa va emetre una ordre de crida i cerca de quatre torturadors franquistes: l’ex-guàrdia civil Jesús Muñecas Aguilar, l’ex-escorta de Francisco Franco i de la casa reial espanyola Celso Galván Abascal, l’ex-comissari José Ignacio Giralte González i l’ex-inspector Juan Antonio González Pacheco, àlies ‘Billy el Niño’. Les causes de Galván Abascal i Giralte González es van arxivar, però el govern espanyol va donar el vist-i-plau a continuar el procés d’extradició de Muñecas Aguilar i González Pacheco. Dijous l’Audiència espanyola els prendrà declaració per demanar-los si accepten de ser extradits. 

A més, a l’octubre Servini es va declarar competent per a jutjar l’afusellament del president Lluís Companys, arran de la querella presentada per ERC. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any